Med amnestin hoppas polisen få bort handgranater från gatan. Foto: Mikael Fritzon / TT

Explosiv amnesti – lämna in sprängfarliga varor utan påföljd

Publicerad

Från och med idag kan den som har explosiva varor och saknar tillstånd för dessa höra av sig till polisen för att få dem omhändertagna utan att några frågor ställs. Men polisen vill INTE att man lämnar in explosiva varor till dem. ”Ring 114 14 så hämtar vi”, skriver polisen på sin webbplats.

Från 15 oktorber till 11 januari 2019 kan den som hanterar någon form av explosiva varor utan tillstånd ringa polisen och få dem omhändertagna, när polisen nu utfärdat den första amnestin i Sverige för explosiva varor.

– Vi vill alla ha ett tryggare och säkrare samhälle. Amnestin är en väg som vi hoppas ska bidra till att minska förekomsten av till exempel handgranater i kriminella miljöer, säger Bengt Grönlund vid polisens nationella operativa avdelning och projektledare för amnestin.

Det kan röra sig om handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyroteknik så som bengaler och fyrverkerier, som nu polisen hoppas folk ska höra av sig om så att de på ett säkert sätt kan hämta in varorna.

Går bra att vara anonym

Förutsättningen för att amnestin ska gälla är att personer som vill utnyttja den frivilligt kontaktar polisen. Det går bra att vara anonym. Samtidigt måste de uppgifter som lämnas vid samtalet till 114 14 måste vara tillräckliga för att polisen ska kunna hitta och ta hand om varorna. Det är först när polisen hämtat varorna som straffriheten i amnestin börjar gälla, skriver polisen på sin webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.