Foto: Pontus Lundahl/TT

Älgolyckorna i Västerbotten har ökat med 500 procent sedan i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Snöförhållandena gör att viltolyckorna har mångdubblats i Västerbotten.

– Det är extrema förhållanden på vägarna med otroligt mycket vilt på vägarna. Förra veckan hade vi 80 påkörda älgar jämfört med 13 samma vecka året innan, säger polisen Joacim Lundqvist, viltsamordnare i region Nord.

Det är den stora snömängden som kommit på kort tid som drivit ut skogens vilt på vägbanorna. Förra veckan inträffade 184 djurpåkörningar i länet. Olyckorna sker främst på bilvägarna, men även tågen kör på mycket vilt just nu. Bara kring Vännäs har tiotalet älgar blivit påkörda längs rälsen.
Antalet påkörda älgar har ökat med över 500% under vecka 4 jämfört med förra året.

– Det är så mycket snö att djuren inte vet vart de ska ta vägen. Och kommer de ut på vägen så tar de sig inte över plogkanterna igen, säger Joacim Lundqvist.

På de mest utsatta platserna i länet har man agerat akut och försökt skära ned plogkanterna längs vägarna för att viltet ska ha en chans att lämna vägen. Med hjälp av lokala jägare försöker man även locka bort älgarna från de utsatta platserna genom att stödutfodra dem

Utsatta platser

Samtidigt har det samlats väldigt många älgar vid olika platser kring länets vägar. Vissa platser är mer utsatta än andra.

– Till exempel har vi stora problem längs E12:an upp mot Hemavan. Och vid Tvärån utanför Vännäsby står det  fruktansvärt mycket älg nu. På de ställen där det samlats flest djur står det uppemot 100 älgar just nu.

Och de besvärliga förhållandena sätter tydliga spår i statistiken. Antalet rapporterade olyckor gällande älg, rådjur och ren den senaste veckan landade på 184 stycken. Motsvarande siffra från ifjol var 65 stycken.

Rådet från viltsamordnaren till trafikanterna är enkelt.

– Sänk hastigheten. Ska du köra till Hemavan, lägg på 1,5 timme i restid.  Starta i tid, sänk hastigheten och respektera viltvarningsskyltarna, säger Joacim Lundqvist.

2020

Rådjur: 20

Älg: 13

Ren: 32

2021

Rådjur: 29

Älg: 80

Ren: 75

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.