Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Piloten Anton Brynolfsson och spanaren Per Jonasson spanar efter skogsbränder. Häng med på flygturen i klippet. Foto: Lukas Deininger/SVT

Extremt stor risk för skogsbränder i Västerbotten – här spanar de från luften

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt stor risk för skogsbränder i Västerbotten – detta enligt MSB. Flygplan spanar nu från luften för att kunna upptäcka bränder i glest befolkade områden.

– Rökpelare syns tydligt från luften, säger Anton Brynolfsson.

Piloten Anton Brynolfsson och hans kollega och spanare Per Jonasson från Umeå flygklubb är under tisdagen ute på en nästan tre timmar lång flygrutt över de östliga delar av Västerbotten.

Flygningarna sker i uppdrag av Länsstyrelsen och sker i samarbete med myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, SOS Alarm och Räddningstjänsten.

Upptäckte 119 bränder i fjol

I Västerbotten kallas flygklubbarna i Umeå och Skellefteå in när det dags för spaning.

– Inre befäl bestämmer om det ska bli brandflyg, beroende på brandrisken, berättar Anton Brynolfsson.

Under 2023 genomfördes 5 186 flygtimmar i hela Sverige, som kostade 18,5 miljoner kronor. Under dessa timmar upptäcktes 119 skogsbränder.

Flygklubbarna som genomför brandflygningarna får ersättning, men inte piloterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.