Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jäklar vad det brinner” – se när piloterna Nikolai Zimmerman och Anton Brynolfsson spanar efter skogsbränder i Västerbotten. Foto: Johan Everlung/SVT

Hög brandrisk i skogen – här spanar de efter bränder från luften i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brandrisk i hela Sverige just nu. Om det börjar brinna i skogen kan det dröja innan någon larmar. Därför åker nu skogsbrandflyget runt i Västerbotten för att hitta bränder.

Just nu är det är stor eller mycket stor risk för bränder i skog i mark. I Västerbotten kan risken vara extremt stor, meddelar SMHI. På grund av den stora risken spanar piloter efter skogsbränder från luften.

– Om brandrisken är hög är vårt uppdrag att flyga, ofta en pilot och spanare, och leta efter bränder i ett bestämt område, säger Nikolai Zimmerman.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

”Varje dag utan regn stiger risken”

Flygningarna sker på uppdrag från länsstyrelsen som ersätter Umeå Flygklubb för bränslekostnaderna, men piloterna ställer upp gratis. Under förra året upptäckte brandflyget totalt 105 bränder runt om i Sverige.

– Vi förväntar oss att det här ska bli en varm vecka. Och för varje dag det går utan att regna så fortsätter risken för skogsbränder att stiga, säger Nikolai Zimmerman.

I videon får du följa med upp i luften när Nikolai Zimmerman och Anton Brynolfsson upptäcker bränder.

Skogsbrandflyg

Alla län har rätt att söka statliga medel från MSB för att kunna bedriva skogsbrandbevakning med flyg.

Länsstyrelsen har ansvaret för skogsbrandbevakning med flyg och beslutar enligt MSB:s riktlinjer om bevakning med flyg ska bedrivas i länet. Därefter beslutar länsstyrelsen om omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras.

Flygtimmar 2023: 3441

Antal upptäckta bränder 2023: 105

Kostnad 2023: 11,48 miljoner kronor

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet