Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Korna flyttas mellan flera hagar för att gräset ska hinna växa. Men nu är gräset snart slut. ”Hur gör jag då?”, frågar lantbrukaren Oscar Tidfält sig själv. Foto: Anna Palmgren/SVT

Torkan en stor utmaning för skånska lantbrukaren – kan tvingas slakta

Uppdaterad
Publicerad

Inte en regndroppe i sikte – i alla fall om man ska tro väderprognosen. Torkan får stora konsekvenser för den skånska lantbrukaren Oscar Tidfält som nu börjar bli i akut behov av gräs till sina kor.

Korna flyttas mellan fyra beteshagar utanför Höör. Tanken med det är att gräset ska hinna växa innan de kommer tillbaka till den första hagen. Men avsaknaden av regn gör nu att det saknas bete.

Då tvingas den 29-årige lantbrukaren Oscar Tidfält i stället ta av fodret som korna skulle haft i vinter.

– Till hösten får man i så fall slakta ut fler djur än vad man hade planerat att göra, om man inte har foder över vintern, säger han.

Mindre skörd än vanligt

Men även lagret är tunnare än vanligt. Den senaste skörden var cirka 30 procent av det normala till följd av frostnätter och torka under våren.

Långtidsprognoser har pekat på att sommaren kommer bli varm och har liknats med sommaren 2018. Men skillnaden då var att skörden innan sommaren var god.

Så vad kan man som lantbrukare göra själv? I klipper svarar Oscar Tidfält.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet