Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är den vanligaste orsaken” – vakthavande befäl Adam Dahlberg från Räddningscentral Nord listar orsaker till terrängbränder. Foto: SVT, Räddningscentral Nord

Lista: Brandrisk i Västerbotten – så startar skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Risken för gräs- och skogsbränder är fortfarande mycket stor i hela Västerbotten under början av veckan. Under helgen har räddningstjänsten släckt flera bränder, bland annat en skogsbrand i inlandet och två mindre bränder i Umeå. Men hur startar skogsbränder egentligen?

– I Obbola i Umeå var det förmodligen grillning som var orsaken, säger vakthavande befäl Adam Dahlberg från Räddningscentral Nord.

Under helgen släckte räddningstjänsten flera terrängbränder i Västerbotten. Under måndagen är det fortfarande stor risk för gräsbrand och stor eller mycket stor risk för skogsbrand i hela länet.

I klippet ovan listar vakthavande befäl Adam Dahlberg vanliga orsaker till terrängbränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.