Lena Lundman Westberg i Skellefteå vill att registrering ska bli en nationell angelägenhet. Foto: Marit Israelsson/SVT

Få hjärtstartare i Sverige registreras och det vill Skellefteå ändra på

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtstartare i offentliga miljöer blir allt vanligare men många finns inte med i Sveriges hjärtstartarregister. Det här vill ideella frivilligorganisationen Civilförsvarsförbundet försöka göra något åt genom att kartlägga var de finns och få fler att registrera sin hjärtstartare.

Lena Lundman Westberg som är ordförande och instruktör vid Civilförsvarsförbundet i Skellefteå ger en bild av dagens situation:

– Lite skämtsamt kan jag säga att hjärtstopp det ska man få under kontorstid eftersom problemet är att så många hjärtstartare inte är tillgängliga dygnet runt.

I till exempel Skellefteå finns idag cirka 160 hjärtstartare registrerade men bara en enda finns tillgänglig dygnet runt.

– Och mörkertalet är stort, konstaterar Lena Lundman Westberg.

Hon hoppas nu att det här ska bli en nationell angelägenhet så att hela landet hjälps åt att lyfta frågan och se till att fler hjärtstartare registreras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.