Erik Brännström, kock i Go'kväll. Foto: Moa Frygell/SVT

Koka soppa på en spik

Uppdaterad
Publicerad

Här kommer några av mina utvalda konserver och basråvaror som jag tycker att du alltid ska ha hemma. Tänk på att inte hamstra!/Erik, kock i Go'kväll

Eriks 25 basvaror att alltid ha hemma

  1. Krossade tomater En bra smakbärare som både ger syra och sötma. Köp gärna en lite bättre variant som innehåller mycket tomater, det tjänar du på både på smaken och i plånboken då den är betydligt drygare. Jag har i många recept upplevt att om du har en bra tomatkross så kan du halvera mängden i ett recept. Ett måste till det mesta funkar till det mesta!
  2. Ris En av världens viktigaste basfödor som ingår i miljoner recept. Ett tips är att blanda ut det i grytor och i gratänger för att öka näringsvärdet. Ris har också en redande effekt som du kan använda dig av om du saknar mjöl eller majsstärkelse till exempel. 
  3. Buljong på tärning Kan användas som smaksättare i det mesta. Eller till en värmande dryck om du har svårt att få i dig mat.
  4. Tonfisk i olja Väldigt smal mat men innehåller mycket mineraler och vitaminer. Spara gärna oljan för att steka i eller när du gör en vinägrett till en tonfisk sallad.
  5. Makaroner Enkelt att koka och lätt att äta samt rikligt med kolhydrater som ger dig energi.
  6. Vita bönor i tomatsås Funkar utmärkt att äta som det är eller bara blanda ner lite champinjoner och burkkorv eller burkskinka. 
  7. Champinjoner Kanske inte det med mest energi men bra. Gott i stuvningar, grytor och såser. Men du kan även äta dessa kalla i sallader eller bara som dom är.  
  8. Mjöl Både till att baka bröd och kakor men även som redning i soppor och grytor. 
  9. Torrjäst Ett måste för att baka vilket du skall göra tycker jag. Hur glad blir man inte av att känna doften av nybakat bröd. 
  10. Havregryn Kungligt att göra frukostgröt av men även då du behöver något att dryga ut din mat. Har du ingen köttfärs till barnens tacos så kan du göra en enkel tacofärs av havregryn. 
  11. Matolja Förutom vid stekning så är det en smakbärare och ett bra tillskott till vilken rätt som hällts. 
  12. Torkad frukt Till exempel aprikoser eller plommon som är perfekt för dig som är hård i magen och du kan med lätthet använda som godis. Gör puré och blanda ner i ditt te,
  13. Russin Perfekt sockertillskott med uppiggande effekt. Använd som sötningsmedel i grytor eller soppor och sallader. 
  14. Saftsoppa på kuvert En energikick som du också kan använda som sötningsmedel på en dessert eller i en sås. Testa lite i till exempel en klassisk gräddsås. 
  15. Chokladmousse på kuvert Helt underbart att hitta då du känner dig lite nere. Kan ju till och med ge en tår i ögat då det är så kallad comfort food nr1!
  16. Sojasås Smaksättare och fullt med umami. Den har lång hållbarhet och den ger även lite färg till dina rätter.   
  17. Citron/lime juice pressad på flaska En smaksättare av rang men även att blanda ut med vatten och lite honung och du har en kanon lemonad som både piggar upp kropp och själ. 
  18. Kokosmjölk/ kokosgrädde Perfekt att ersätta mjölk eller grädde. Vispa gärna kokosgrädden då du skall göra en dessert tillexempel. 
  19. Majs på burk Sötma och krispighet till dina rätter både varma och kalla. Sen är det ju också barnens favorit, i alla fall hemma hos oss. 
  20. Skinka på burk  Bra protein som håller länge på burk. Gör en gratäng med kokt risk, en burk majs, lite skivad burkskinka, en kycklingbuljongtärning, vatten och ost sen in i ugnen och gratinera.  
  21. Linser gröna och röda Perfekt då du kokar soppor och grytor. Om du har färdigkokta så kan du torrsteka dem med lite olja och sedan använda dem som ersättning för köttfärs. Perfekt till spagetti och köttfärsås eller som taco. Koka bara med en grönsaksbuljong eller kycklingbuljongtärning och lite timjan och svartpeppar och du har en fantastisk ”fejkad” ärtsoppa. 
  22. Sambal oelek Perfekt smaksättare som håller styrkan uppe i dina rätter och som dessutom håller länge i skafferiet. 
  23. Honung Smaksättare och smakförhöjare, en av mina favoritprodukter att söta en rätt med. Så gott i både din dryck eller att karamellisera en varmrätt med. 
  24. Kondenserad mjölk En klassiker! Du har säkert redan provat att sjuda en burk i vatten under lång tid så du får en härlig kolasås som du bara kan ringla över lite frukt. Men den passar också till andra desserter men även i varmrätter såsom såser eller i soppor och grytor. 
  25. Ajvar Smaksättare som funkar i både kalla och varma såser men även i grytor och gratinera med. Men det funkar också som spred på en macka. 

Tips inför isolering

Använd frysen Köp förvarings- och portionslådor för infrysning och förvaring

Ta vara på allt till exempel skal från rotsaker (torka, fritera eller koka buljong på).

Köp hela råvaror till exempel hel kyckling, hel fisk. Och ta vara på allt till och med skorv och fiskben och koka soppa och fond på.

Reducera vispgrädde i en kastrull och kyl eller frys in. Det tar mindre plats än ett färskt paket grädde samt att det håller bättre att frysa. Sen tillsätter du bara vatten eller vätska när du använder den nerkorta grädden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Recept

Mer i ämnet