Erik Brännström ger tips och inspiration i Corona-tider. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Tv-kocken: Laga smart utan att hamstra

Uppdaterad
Publicerad

Ät gott och våga testa nya kombinationer! Det är tv-kockens tips till dig som gärna inte går ut. Och se till att dina äldre vänner och släktingar får lyxa till det i vardagen.

Erik Brännström är vildmarkskock och tv-kock i Go'kväll. Han bor i villa i Skellefteå och har inte hamstrat en enda matvara inför en eventuell framtida karantän.

– Jag har alltid mat för ungefär ett år hemma, skrattar han. Mat är ju min passion och mitt liv. Frysen är full av allt möjligt och grannarna kommer över med älgkött, så det finns att ta av om vi skulle bli inlåsta.

SVT Recept

– Man förutsätter att det alltid kan hända nåt, det är som man är uppfostrad, man kan inte ta allt för givet.

Läs mer: Upphottad gulasch med rostat knäckebröd

Upphottad gulasch med rostat bröd. Foto: Erik Brännström

Är det ett glesbygdstänk tror du?

– Ja, absolut. Har man ett långsiktigt och hållbart tänkande behöver man inte oroa sig vid en karantän eller om man blir sjuk. Sen har man har inte lika mycket hemma i storstäder, man har så nära till allt. I glesbygden kan det vara ett större projekt att ta sig till en restaurang eller matvarubutik, säger Erik.

Tips till dig som är sjuk

Maten kommer inte att ta slut i livsmedelsbutikerna, så det är dumt att hamstra, menar Erik, men han rekommenderar ändå att man har vissa basvaror hemma. Även om man har ett litet skafferi.

– Förutom salt, peppar och socker har jag alltid ris och buljongtärningar. Dessutom har jag vita bönor i tomatsås och gröna eller röda linser. Torkat kött och torkad frukt och citronjuice på flaska. Vi gillar pölsa i vår familj så vi har alltid några burkar hemma. Och sardeller, för det har jag som snacks.

Vad kan man laga när man är sjuk?

– Jag tycker man kan fuska lite, gör inte allt från grunden. Köp färdiga fiskbullar eller färdig köttfärssås och piffa upp med din favoritkrydda. Färdigmaten är skapad för att passa så många som möjligt, så krydda upp den för att göra lite roligare och mer spännande. Tillsätt syra och krispighet, tex rostat knäckebröd att smula på eller en fröblandning.

– Sen tycker jag att man ska våga testa att bygga ihop råvaror som du inte tror passar ihop: Fiskbullar i skaldjurssås är jättegoda att dela och rulla in i pannkaka eller mjukt tunnbröd, det blir som en skaldjurscrêpe.

Läs mer: Kryddig spamstroganoff med ris

Kryddig spamstroganoff. Foto: Erik Brännström

Äldre ska få äta gott

Trots att Erik inte oroar sig för egen del tänker han en del på hur det ska gå för kollegorna i restaurangbranschen när färre går ut och äter. Och för de äldre:

– Jag hoppas att de fortfarande får äta god mat och njuta, för är man i karantän kanske maten är det man ser mest framemot. Handla gott till dina äldre, inte bara konserver, hämta gärna lite lyxigare restaurangmat till dina äldre släktingar. Man ska inte tulla på god mat!

Linsgryta med fisk, fågel eller mitt i mellan. Foto: Erik Brännström

Läs mer: Linsgryta med fisk, fågel eller mitt i mellan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Recept

Mer i ämnet