Hör EU-kandidaten Erik Bergkvist (S) om varför du ska gå och rösta i maj Foto: Fredrik Svensson, SVT

Få norrländska toppkandidater i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att Erik Bergkvist (S) från Umeå blir den enda norrlänningen som tar en plats i EU-parlamentet efter valet i maj. Men han tror att det ska gå bra att driva regionala utvecklingsfrågor ändå.

I slutet av maj är det val till EU-parlamentet. Erik Bergkvist från Umeå står på fjärde plats på Socialdemokraternas lista och eftersom partiet idag har fem mandat är han i dagsläget den norrlandskandidat som har störst chans att komma in, även om andra norrländska politiker som Maria Weimer (L) från Sveg, Liza-Maria Norlin (KD) från Sundsvall och Bodil Valero (MP) från Axmar bruk också ligger relativt nära en plats i parlamentet.

– Det är alltid enklare om man är fler från samma region, men jag har ett bra nätverk med glesa regioner ute i Europa, säger Erik Bergkvist.

EU-valet 2019

Liknande utmaningar som i Norrland

Bergkvist tror att det ska gå bra att driva regionala utvecklingsfrågor, även om han blir enda representanten från Norrland, eftersom han tidigare jobbat med delvis samma förutsättningar i Region Västerbotten.

– Jag är van vid långa avstånd och vet att de sitter och grunnar på samma frågor i delar av Frankrike, Grekland och Tyskland och de har samma utmaningar som oss. Tillsammans kan vi faktiskt göra storverk, säger Bergkvist.

”Viktigt att hålla ihop i Brexit-tider”

Han ser arbetsmarknad och klimat som två stora utmaningar för EU, och så menar han att det naturligtvis är viktigt att hålla ihop unionen i Brexit-tider.

– Det är bekymmersamt. Vi står inför enorma utmaningar att få hela europa att växa och utvecklas. Ska vi kunna fortsätta handla och röra oss fritt måste vi ha en arbetsmarknadspolitik som fungerar. Det kräver mer samarbete, för inget land klara det här på egen hand, säger Bergkvist.

Norrländska toppkandidater till EU-parlamentet:

Erik Bergkvist (S) ligger bäst till för att komma in i EU-parlamentet, han står på fjärde plats på socialdemokraternas lista och partiet har idag fem mandat.

Maria Weimer (L) från Sveg står som trea på Liberalernas lista. Partiet har idag två mandat. 

Liza-Maria Norlin (KD) från Sundsvall står som trea på Kristdemokraternas lista, idag har partiet ett mandat.

Bodil Valero (MP) från Axmar Bruk är sitt partis fjärdenamn, MP har idag fyra mandat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet