Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Foto: SVT

Statsvetaren: Kan bli sned geografisk representation

Publicerad

Bara en enda kandidat från Norrland står på valbar plats till EU-parlamentet om man utgår från nuvarande mandatfördelning.

Statsvetaren Magnus Blomgren menar att det kan bli sned geografisk representation med det nuvarande valsystemet.

Erik Bergkvist (S) är den kandidat som har störst chans att komma in i EU-parlamentet i dagsläget, men det finns naturligtvis fler norrländska kandidater, även om deras möjligheter att komma in är mindre.

Statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet konstaterar att det kan bli sned geografisk representation när det är ett valsystem med en valkrets.

EU-valet 2019

– Om man ser till helheten av alla listor så finns det ganska många kandidater från de nordligaste länen, men de står ned längre ned på listorna, säger Blomgren.

Men Magnus Blomgren tycker också att det finns andra delar av landet som inte är så väl representerade.

– Det blir en centrering till de folkrikaste områdena. Västra Götaland och Stockholm är överrepresenterade, säger Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet