Foto: SVT.

Få soltimmar skapar depressioner

Uppdaterad
Publicerad

November har varit mörkare än på mycket länge, solen har hittills visat sig bara 17 timmar denna månad. Mörkret märks i ökad sjukfrånvaro och fler besök hos psykologer.

Var tredje person som söker sig till vårdcentralerna lider av psykisk ohälsa, totalt över 30 000 västerbottningar varje år. Bland dem finns även så kallade säsongsdeprimerade med symtom som har stark koppling till ljuset, eller frånvaron av ljus.

Nedstämdhet, minskat intresse, minskad glädje och en del kroppsliga fenomen som viktnedgång eller viktuppgång påverkar. Vissa har svårt att sova eller sover för mycket, i bland uppmot 12-14 timmar. Trötthet, brist på energi, minskad koncentration, slö tankeförmåga, livsleda är signaler på att vi får för lite ljus. Problem av den här typen existerar knappast i länder som ligger nära ekvatorn.

Viktigtast att vistas ute

Det finns ingen entydig förklaring till varför mörkret påverkar vårt humör. Vetenskapen tittar på kroppens egenproducerade hormon, melatonin, som styr kroppens dygnsrytm, den kemiska substansen serotonin samt att D-vitamin kan spela roll.

– Viktigaste är att försöka tillbringa så mycket tid ute under dygnets ljusa timmar, säger psykolog Henrik Dahlberg på Mariehems vårdcentral.

Han påtalar också vikten av att inte blanda samman den mer vårdkrävande säsongsdepressionen från den klassiska nedstämdheten som drabbar var tionde svensk och infinner sig under mörkare årstider.

– Lider man av en obruten nedstämdhet över två veckors tid, då handlar det inte sällan om depression som bör bemötas.

De klassiska programmen som uteliv, solresor, socialt umgänge, D-vitamin och motion gäller fortfarande som verktyg mot säsongsdepression. I svårare fall även medicinering. Ljusterapi kan ha positiv betydelse mot psykisk trötthet men något bevis för att ljusterapilampor skulle påverka hälsotillståndet finns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.