Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir svårt att göra skillnad för barn och elever” – hör Solveig Häggkvist om konsekvenserna av rektorernas mer pressade arbetssituation. Foto: Anna Bergman/SVT

Tuff arbetssituation gör att färre vill bli rektorer i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer i Umeå har fått en allt mer pressad arbetssituation. Det beror bland annat på att de fått ansvar för fler medarbetare och att hot riktade mot skolpersonal ökar.

– Synen på vad rektorer ska åstadkomma har förändrats. Kraven är ibland orimliga idag, säger Solveig Häggkvist, skyddsombud för Sveriges skolledare.

Enligt företrädare för fackförbundet Sveriges skolledare är arbetssituationen för rektorer tuff generellt i Sverige, men utmaningarna skiljer sig åt mellan kommuner.

I Umeå grundar sig problemet enligt facket bland annat i att rektorer i flera fall har för många medarbetare att arbetsleda. Kommunens målsättning är att man inte ska ha mer än 30 medarbetare i sitt arbetslag, men det finns rektorer i förskolan som har upp emot 50 medarbetare på flera enheter, enligt fackförbundet.

– Det påverkar vad man kan åstadkomma. En rektors huvuduppgift är att driva utveckling i verksamheten, men det blir svårt då man bara hinner släcka eldar här och nu, säger Solveig Häggkvist, facklig förtroendevald och skyddsombud för Sveriges skolledare.

Hot mot skolpersonal ökar

Andra faktorer som gjort att rektorer i Umeå känner sig mer pressade är att fler elever är i behov av särskilt stöd, och att hoten mot rektorer och annan skolpersonal ökat. Samtidigt känner sig många rektorer ensamma i sin roll.

Allt detta har lett till att det är få personer med skolledarerfarenhet som söker rektorstjänster i Umeå och det har blivit svårt att rekrytera. Det i sin tur gör att befintliga rektorer måste hoppa in och täcka upp som tillförordnade rektorer – och får då ännu mer att göra.

För låga löner för större ansvar

– Man behöver se över arbetsbelastningen så att den blir rimlig, ge rektorer mer administrativt stöd eller införa delat ledarskap, säger Solveig Häggkvist.

Dessutom så behöver man höja lönerna, menar hon.

– Idag är det inte så stor skillnad lönemässigt att vara förstelärare eller rektor och då är det inte tillräckligt attraktivt att ta på sig ett utökat ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.