Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Euro eller svenska kronan? Så tycker studenterna Jens Berglund, Linnea Bolmgren och Guuleed Hersi om eventuellt valutabyte. Foto: Stefan Brännström/SVT

Få vill byta kronan mot euro – lägst intresse i norr

Uppdaterad
Publicerad

Bara en fjärdedel av svenskarna vill byta ut kronan mot euron, det visar en undersökning som TV4 låtit göra tillsammans med Verian, tidigare Sifo. I norra Sverige är intresset ännu svagare – här är det bara drygt 1 av 10 som är positiva till att byta valuta.

Enligt Magnus Blomgren statsvetare vid Umeå universitet är de politiska argumenten för och emot att Sverige skulle ansluta sig eurosamarbetet i dag är de samma som när Sverige 2003 röstade om euron.

– Jag ser inte att frågan är aktuell idag. Det är bara Liberalerna som aktivt drivit frågan om att gå med i eurosamarbetet och därför har det inte varit en fråga som diskuterats i någon större utsträckning.

EU-valet i Västerbotten 2024

Drygt hälften emot valutabyte

I TV4 och Verians nya undersökning svarar 24 procent av de tillfrågade att de vill byta ut kronan mot euron. Samtidigt uppger drygt hälften, 53 procent, att det inte vill byta valuta och det är något fler jämfört med när samma fråga ställdes i höstas.

Lägst intresse i norr

Det finns också geografiska skillnader när det kommer till euron. I norra Sverige bara är 11 procent för ett valutabyte medan nära en tredjedel av de som bor i Malmö och Göteborg ställer sig positiva.

Är du förvånad att det är så stor skillnad?

– Nej, egentligen inte. EU-kritiken är generellt större i norra Sverige och det spiller nog över också i den här frågan, säger Magnus Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Västerbotten 2024

Mer i ämnet