Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Orättvist” – så kommenterar Erika Häggblad från barnmorskeförbundet beslutet att stänga Lycksele BB under sommaren. Foto: SVT

Facket om Lycksele BB: ”Fel att vi inte får ragga personal”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskeförbundet menar att det är fel att stänga Lycksele BB och att man inte fått söka hyrpersonal inför sommaren.

– Vi skulle kunna få personal, men vi får inte ragga personal, säger Erika Häggblad från barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Lycksele BB stänger under sex veckor i sommar. Barnmorskeförbundet är starkt kritiskt till beslutet och menar att man inte haft möjlighet att söka hyrpersonal inför sommar.

Drar ner på hyrpersonal

Det är beslutat att regionen ska dra ner på hyrpersonal. Enligt verksamhetschef Anna-Lena Renström så är det dock inte helt säkert att det hade hjälpt med hyrpersonal.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Vi tror inte att det hade hjälpt, men vi vet inte exakt. Sommaren är sårbar generellt över hela landet, även hyrpersonal ska ha semester, säger hon.

– Vi har ett politiskt beslut att hålla Lycksele öppet, samtidigt ett politiskt beslut att dra ner på hyrkostnader. Som chef har man alla parametrar att ta hänsyn till. Jag har fått se till verksamhetens behov i dialog med regionledningen.

I klippet ovan kommenterar Erika Häggblad från Barnmorskeförbundet beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet