Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När det kommer till Lycksele BB, då är tydligen pengarna slut” – hör Malin Svenssons (C) känslosamma ord under regionfullmäktige. Foto: Lukas Deininger/SVT

Här gråter regionpolitikern Malin Svensson (C) i talarstolen – när Lycksele BB debatteras

Uppdaterad
Publicerad

Efter en två timmar lång debatt stod det klart att hälso- och sjukvårdsnämnden inte får extra resurser för att öppna Lycksele BB. Debatten var känslosam och politikern Malin Svensson (C) från Tärnaby bröt ihop i talarstolen.

– Jag kan förstå hur majoriteten resonerar i och med det ekonomiska läget. Men det är klart att jag är besviken, säger hon.

Malin Svensson (C) från Tärnaby, som är ersättare i regionfullmäktige, var gravid sommaren 2021 när Lycksele BB var stängt. På grund av vissa komplikationer behövde familjen åka till Umeå för kontroller som annars hade genomförts i Lycksele.

När debatten om extra resurser till BB togs upp i regionfullmäktige blev det känslosamt när hon klev upp i talarstolen.

Se detta i videon ovanför.

Alliansen: Skjut till 13 miljoner till upphandlingen

Hälso- och sjukvårdsnämnden begärde 50 miljoner extra för att kunna återuppta verksamheten men fick idag nej i regionfullmäktige.

Allianspartierna yrkade för att tillskjuta 13 miljoner extra gällande upphandling under år 2023. Resterande kostnader för upphandling BB Lycksele inarbetas i ordinarie budget för 2024.

– Just nu säger man att man vill ha tre förlossningsenheter, men vill samtidigt inte prioritera de pengar och resurser som krävs för det, säger Nicklas Sandström (M).

Resurser hade enligt honom kunnat frigöras genom att minska administrationen.

Nej från majoriteten

Trots det råder fortsatt politisk enighet om att ha tre förlossningar i länet. Men regionen är i ett väldigt tufft ekonomiskt läge.

– Om man lägger en budget på minus 326 miljoner så finns ju inte medel, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

”Finns statsbidrag”

Hälso- och sjukvårdsnämnden tvingas nu att hitta pengarna inom befintlig verksamhet och majoriteten uppmuntrar nämnden att söka pengar från regeringen.

– Det finns riktade statsbidrag att söka, säger ledamoten Emma Lindqvist (MP) till SVT.

Sverigedemokraterna yrkade om en budgetförstärkning till hälso- och sjukvårdsnämnden om 40 miljoner kronor. Dessa pengar skulle sparas in genom att bland annat avsluta hbtq-diplomering, jämställdhetsintegrering eller reducera ramen för regionala utvecklingsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet