Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Lindström, förtroendevald i SEKO Västerbotten, berättar om farhågorna med utbyggnaden av anstalten i Sörbyn. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Fackförbundets oro över utbyggnaden av Sörbyn: ”Kan bli en utmaning att rekrytera”

Publicerad

Anstalten Sörbyn utanför Hörnefors ska tredubblas. Då ska ett 50-tal nya personer anställas – men fackförbundet Seko är tveksamma till att det kommer att lyckas.

– Det är inte så att folk kastar sig i bilarna för att få köra till Sörbyn, säger Lars Lindström, förtroendevald i Seko Västerbotten.

Fackförbundet är positiv till utbyggnaden av den öppna anstalten Sörbyn. Satsningen innebär 50 nya jobb inom flera olika yrkesgrupper, främst kriminalvårdare, men också lärare, produktionsledare, sjuksköterskor och kockar.

Men Seko tror att det kan bli svårt att rekrytera all den personal som nu behövs.

Ligger avsides

– Det finns inga kommunikationer dit och med tanke på drivmedelspriset och de låga lönerna så är det inte så att folk kastar sig i bilarna och kör till Sörbyn, säger Lars Lindström, förtroendevald i Seko Västerbotten.

Sedan tycker Lindström att det inte går att bosätta sig i området heller. Närmaste tätort är Hörnefors, 13 kilometer ifrån anstalten.

– Ingen kommer köpa ett hus för tre miljoner för att jobba här, säger han.

”Sörbyandan” kan försvinna

Genom att både personal och intagna kommer att bli mycket fler än nu så kommer typen av anstalten, både intagna och kriminalvårdare kallar den för ”Sörbyandan”, att förändras.

– Det blir ett helt annat sätt att jobba. Det familjära kommer att försvinna, det blir mer som industrikök här, säger han.

Hör mer om farhågorna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer