Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur gick det till rent praktiskt när de intagna på anstalten Sörbyn röstade? Hör Fredrik Törngren, kriminalvårdsinspektör, berätta i klippet. Foto: Lukas Deininger/SVT

Anstalten Sörbyn ordnar förtidsval för intagna: ”Vill inte neka någons rösträtt”

Publicerad

Alla intagna på fängelser har rätt att rösta. På anstalten Sörbyn, söder om Umeå, har man haft ett förtidsval inne på fängelset.

– Det finns ett intresse från de flesta, men ändå något svalare än i allmänhet. Det handlar nog om tilltro till systemet, samhället och politiken, säger Fredrik Törngren, kriminalvårdsinspektör på Sörbyn.

I veckan har man ordnat en förtidsröstning på anstalten Sörbyn, där alla intagna fått chans att rösta.

En vallokal med röstbås byggdes upp och representanter från kommunen kom till fängelset för att genomföra förtidsröstningen.

Val 2022

– Vi är extremt noggranna med att inte neka någon sin rätt att rösta, säger Fredrik Törngren och fortsätter:

– Alla här har ju samma demokratiska rättigheter som alla andra.

Krångligt att alla får sina röstkort

Den största utmaningen för personalen på Sörbyn har varit att, tillsammans med kommunen, se till att alla intagna fått tillgång till sina röstkort.

– Det kan vara lite krångligt när vissa är skrivna i andra kommuner, men det har vi löst.

28 av 44 röstade

De intagna har också fått tillgång till samtliga partiprogram för att kunna sätta sig in i politiken. Dessutom har de tillgång till radio, tv och dagstidningar.

Av 44 intagna valde 28 personer att rösta.

– Några skulle släppas innan söndag och ville hellre rösta då. Men intresset är något svalare här än i allmänhet, säger Törngren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går snacket på anstalten inför valet? Vilka är de viktigaste frågorna? Hör Rami Saygin berätta i klippet: ”Hur ska man hjälpa folk innan de hamnar i fängelse?”. Foto: Lukas Deininger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet