Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Nu ska Sörbyn byggas ut – anstalten ska bli tre gånger så stor

Publicerad

Nu ska den öppna anstalten Sörbyn, söder om Umeå, byggas ut. Anstalen ska öka med över 100 nya platser – och då krävs flera nya byggnader.

Fängelse- och häktesplatserna i landet inte räcker till, därför byggs nu Sörbyn ut. Anstalten har idag 40 ordinarie platser och 13 beredskapsplatser, men tanken är att tredubbla antalet platser till totalt 144 stycken.

– Det känns jättebra att vi nu tagit spadtaget. Det känns som startskottet för en modern anstalt som ska kunna ge en god och effektiv kriminalvård, säger Diana Wikberg, kriminalvårdschef i Umeå.

Byggnaderna kommer att färdigställas etappvis och tanken är att allting ska vara klart 2026.

– När vi tar ställning vart vi ska bygga gör vi det utifrån våra verksamhetsperspektiv, men sedan är det bra om det finns en samverkan mellan det regionalpolitiska och våra verksamhetsskäl, säger Martin Holmgren, kriminalvårdens generaldirektör.

Hör mer om bygget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.