Vid en myndighetsgemensam inspektion vid bygget av Karlsgårdsbron på fredagen upptäcktes både fallrisker och rasrisker i schakt. Foto: Privat

Arbete på bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Fallrisk på över två meter vid bygget av Karlgårdsbron. Dessutom rasrisker vid schaktningsarbete. Det var några av de brister som Arbetsmiljöverket hittade vid en myndighetsgemensam insats vilken ledde till ett direkt förbud att utföra arbetsuppgifter på bryggan, den tillfälliga bron.

Det var under torsdagen som Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten och gränspolisen genomförde en myndighetsgemensam inspektion vid bygget av bron i Skellefteå och en byggarbetsplats i Bureå.

Polisen kontrollerade under torsdagen i Bureå totalt tolv arbetstagare och i sju fall uppstod frågor om de utländska arbetarna hade tillstånd att arbeta och vistas i Sverige. Kontrollen resulterade i att en person uppmanats att lämna landet och ett ärende lämnades över till Migrationsverket för fortsatt handläggning. Anmälan för brott mot utlänningslagen har gjorts.

– Från polisens sida var det en lyckad insats där vi fann det vi förväntade oss, kommenterar Rickard Andersson vid gränspolisen som hade en grupp på plats i Bureå och Skellefteå.

Två omedelbara förbud

Även Arbetsmiljöverket hittade stora brister. Kontrollerna resulterade bland annat i två omedelbara förbud på grund av fallrisker och rasrisk i schakt vid bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå. SVT Nyheter Västerbotten kunde senast förra veckan berätta om bland annat säkerhetsbrister på bygget.

– Förbudet innebär, på grund av fallrisken på södra sidan av älven, att de helt enkelt är förbjudna att utföra arbetsuppgifterna tills de rättat till detta, kommenterar sektionschef Madeleine Wahter.

Enligt Arbetsmiljöverket fanns även brister i arbetsmiljöplan, skyddsronder, kunskaper hos byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U), ställningsutbildning, förvaring av gasflaskor och kontroll av schakt.

SVT nyheter har sökt broentreprenören.

Skatteverket hittade också brister

Arbetsmiljöverket kommer att ställa krav på att bristerna ska rättas till. Det kan även bli aktuellt att rapportera vidare två av bristerna; bristande fallskydd och förhandsanmälan av byggarbetsplats, då dessa är förenade med sanktionsavgift.

Skatteverket genomförde kontroll av personalliggare. Brister upptäcktes i form av att enskilda personer inte var inregistrerade för arbetspasset. Bristerna kommer att leda till att kontrollavgifter påförs berörda företag.

– De här gemensamma myndighetsinsatserna ger resultat och därför ska vi försöka göra fler och oftare, säger gränspolis Rickard Andersson.

Fackförbundet Byggnads välkomnar att inspektionen äntligen har genomförts.

– Vi har försökt påtala det här i månader så vi är glada över att man till slut lyssnar och agerar för att förhindra allvarliga olyckor, säger ombudsman Daniel Envall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.