Emelie sitter på golvet i barnens lekrum i famnen håller hon döttrarna Livia, 11 månder och Ellen, 5 år. Livia har brunt kort hår och är klädde i en leopardfärgad topp. Ellen har brunt hår i flätor och har på sig en långärmad tröja med en enhörning på. I rummet och på golvet syns olika leksaker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns jättetråkigt. Vi hade gjort upp en plan för att Livia i början skulle ha kortare dagar, men nu skulle den tiden gå åt till att pendla istället, säger Emelie Forsgren. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Familj i Burträsk behöver köra 16 mil extra per dag – för att lämna på förskola

Uppdaterad
Publicerad

I februari ska Livia, 11 månader, börja förskola. Familjen bor i Burträsk, men har erbjudits förskoleplats i Bureå – fyra mil hemifrån.

Att köra fram och tillbaka två gånger om dagen tar drygt tre timmar extra – varje dag.

– Det är inte hållbart att behöva pendla så långt, säger Emelie Forsgren, Livias mamma.

Emelie Forsgren flyttade med sin familj till Burträsk från centrala Skellefteå år 2021. Hon och hennes man jobbar i Burträsk och såg fram emot minskad pendlingstid, så de kunde ha mer tid tillsammans med sina barn Ellen, 5 år, och Livia, 11 månader. Men så blev det alltså inte.

Istället får de en körtid på cirka 50 minuter extra per väg beroende på väglaget – och cirka 5 000 kronor i ökade bränslekostnader.

Liknande problem på andra orter

Platsbrist är inget som är unikt för förskolan i Burträsk. Samhällsomvandlingen, tillgången till lokaler och brist på personal är orsaker till att familjer inte får plats på den förskola man önskat, enligt Skellefteå kommun. Man följer skollagen och erbjuder förskoleplats så nära hemmet som möjligt, men har inga riktlinjer för hur långt det avståndet kan vara.

Kommunen gör flera satsningar för att rekrytera mer personal, bland annat med en egen utbildning för barnskötare. Men inom vilken tid kommunen förväntas ha löst problemen vet man inte ännu.

– Det är jättesvårt att svara på. Men vi jobbar på högtryck för att förändra detta, säger Kerstin Steinvall, avdelningschef för förskolan i Skellefteå.

Inte bestämt sig än

Familjen Forsgren har ännu inte bestämt sig hur de ska göra. Tackar de nej till platsen i Bureå förlorar de även sin köplats till förskolan i Burträsk.

– Vi har börjat fundera på om vi måste flytta och att jag måste säga upp mig från mitt jobb, säger Emelie.

Det blev inte som familjen Forsgren tänkt sig – se i klippet hur familjen påverkas av avståndet till förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.