Foto: SVT

Familjen Nourozi ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att familjen Nourozi ska utvisas har överklagats in i det sista. Men nu har Migrationsverket bestämt att familjen inte får stanna i Umeå eller Sverige.

– Allt hopp har ryckts bort, säger Nils Seye Larsen.

För ett och ett halvt år sedan flydde familjen Nourozi från Afghanistan till Sverige efter hot och våld i hemlandet. För en tid sedan skulle familjen ha utvisats och i samband med deras tredje och sista överklagan på asylsökan anordnades en manifestation i Umeå.

”Känns förjävligt”

En ansökan om verkställighetshinder skickades in till Migrationsverket. Men igår kom beskedet. Migrationsverket ser inte att det finns tillräckliga skäl för att pröva beslutet på nytt, eller ändra sitt beslut.

– Det känns förjävligt. Under de här veckorna har jag äntligen fått se barnen glada och spralliga igen, säger Nils Seye Larsen, en av initiativtagarna till ”Låt familjen Nourozi stanna”.

Läs mer: Familjens utvisning pausas

Han tvingades ge beskedet till familjen.

– Familjen är väldigt uppgivna. Det var väldigt, väldigt tungt.

Är hoppet helt ute nu?

– I princip. Vi har tre veckor på oss att överklaga till migrationsdomstolen. Men chanserna där är mycket, mycket små. Vi ska göra det, för vi har inget annat val, säger han.

Barnen måste lämna tryggheten

Familjen består förutom mamma och pappa av en 8-årig pojke, en 10-årig flicka och en 18-årig pojke. Barnen går i skola i Umeå och har etablerat sig i idrottsföreningar i staden.

Läs mer: Familjen ska utvisas – elever manifesterade

– Barnen har varit här så pass länge att de fått hopp om en trygg framtid i Sverige, med möjligheten att göra vad de vill av sina liv. Nu rycks allt bort.

– Alla mina tankar går till familjen, jag lider med dom. Trots det tunga beskedet vill dom tacka alla som hjälpt till och stöttat i denna svåra situation, säger Nils Seye Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.