Foto: SVT/Umeå universitet

Umeåprofessor prisades på gala

Uppdaterad
Publicerad

Vetenskapens “Oscar” tilldelas Umeå universitets Emmanuelle Charpentier. Hon får priset för sitt banbrytande arbete inom livsvetenskap och tilldelas 22,2 miljoner kronor.

”The Breakthrough Prize in Life Sciences 2015” eller årets genombrott inom livsvetenskap tilldelas Emmanuelle Charpentier, gästprofessor på Umeå universitet. Hon är en av sex pristagare som får ta emot utmärkelsen som uppmärksammar excellent forskning vars syfte är att hitta botemedel för svåra sjukdomar och i förlängningen rädda mänskligt liv.

Tillkännagivandet av ”världens främsta forskare” ägde rum i Silicon Valley, San Francisco, på söndagskvällen och värd för galan var Family Guy-skaparen och skådespelaren Seth MacFarlane.

Nobelpris till Umeå universitet

– Jag är mycket hedrad och känner mig väldigt lyckligt lottad över att vara en av de utvalda forskarna, och över att få ta emot denna ära i dag, säger Emmanuelle Charpentier i ett pressutskick.

Ceremonin kommer att TV-sändas över hela världen på BBC World News den 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet