Emmanuelle Charpentier har testat sitt nobelpris-belönade genverktyg, Crispr Cas-9, på coronaviruset för att lära sig mer om hur viruset fungerar. Foto: Johan Nilsson/TT/Umeå universitet

Charpentier tar sig an coronaviruset – ”Vi fick leka runt ganska mycket”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med Vetenskapsradion berättar nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier att de håller på att testa sitt gensax-verktyg Crispr-Cas9 för att undersöka hur coronaviruset tar sig in i mänskliga celler.

Det är Sveriges radio som rapporterat om nyheten.

Det är vid Max Planck-institutet i Berlin som Emmanuelle Charpentier och hennes forskarkollegor under en tid har försökt hitta ett sätt att använda Crispr-Cas9 för att undersöka hur coronaviruset fungerar.

– Vi fick leka runt ganska mycket för att kunna hitta rätt infektionsförutsättningar och rätt mänskliga lungceller som skulle kunna växa bra, för att ha ett bibliotek av mutationer för Crispr-teknologin, säger Emmanuelle Charpentier till Vetenskapsradion.

Studien har ännu inte publicerats men forskarna ska ha hittat flera möjliga gener som viruset tros använda sig av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter