Spelgalna tjädrar kan bli en obehaglig överraskning.

Får galen tjädertupp på huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår tjäderspelet, tjäderns parningslek, för fullt. Joan Abdo från Bureå blev anfallen av en galen tjädertupp som satte sig på hans huvud. Vi lät Joan träffa Västerbottensnytts specielle tjäderreporter Berno Jonsson så att de två kunde dela sina upplevelser.

Vår reporter Berno Jonsson blev i det närmaste världskänd när han våren 2011 jagades av en spelgalen tjäder. Tjädern blev inte det minsta avskräckt av Bernos storlek utan jagade runt reportern längs vägen. Bilderna på attacken blev virala och sågs av över 100 000 människor.

Tuppen på huvudet

Nu i vår råkade Joan Abdo från Bureå ut för en ännu mer spektakulär tjäderupplevelse. Den här gången nöjde sig inte tjädern med att jaga – han klättrade upp på Joans huvud och bet till.

– Det var tur att han högg i örat och inte i ögat. Det hela slutade med stelkrampsspruta och penicillin i tio dagar, säger Joan.

Tjädrar är i vanliga fall skygga djur, men när hanarna spelar får de en rubbning som gör att de får onormalt höga halter av hormoner. Effekten blir att de blir spelgalna och tappar besinningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.