Får köra fem mil med soporna

Uppdaterad
Publicerad

I Kalvträsk har man fem mil till närmaste miljöstation. Nu tycker byborna att kommunledningen i Skellefteå borde ta en titt hur återvinningen är ordnad i grannkommunen Norsjö.

När sopbilen gjort sitt, är det återvinningsbara materialet kvar. De samlar ihop glas, metall och papper, men måste sen köra hela vägen till Burträskt för att bli av med det.

–  Det är fem mil dit, och lika långt tillbaka så det är tio mil att köra bara för att återvinna våra sopor. Det tycker vi är vansinnigt när vi pratar om miljö! Säger Kalvträskbon Clas-Olav Bohman.

Tio mil tur och retur

Kalvträskborna har inget emot att sortera, men dom har tröttnat på långresorna till närmaste miljöstation.

– De har sagt att folk ska prata med varann och ta soporna åt andra. Men hur många i stan är det som gör det?

I grannbyn Risliden – på andra sidan kommungränsen – har en mobil miljöstation hälsat på i snart tio år. I Norsjö ambulerar ett par kommunala vagnar med sorteringsfack mellan de större byarna.

– Det fungerar bra. Det har vi råd med tycker jag. Det är en riktig service som vi har till kommunmedborgarna, säger Norsjös tekniska chef Ulf Lorentsson.

Inte kommunens ansvar

Men den stora och rika kommunen Skellefteå sa nej till en mobil miljöstation för 70 000 kronor när frågan väcktes i kommunfullmäktige. Kommunen ville avvakta regeringens kretsloppsproposition.

– Det skulle innebära att kommunerna själva ansvarar för insamlingen av återvinningsmaterial. Idag är det ju FTI (Förpacknings och tidnings insamlingen) som har ansvar för det, så det är egentligen inte kommunens ansvar, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman.

Inga aktiva insatser från kommunen alltså, däremot har kalvträskborna fått en del goda råd av kommunens företrädare

– En kvinna sa att vi skulle ta med oss soporna till Burträsk när vi åker och handlar, men vi är ju köptrogna affären här. Så vi vill ju handla i Kalvträsk, och kunna lämna soporna här, säger invånaren Ingrid Malmin.

Hotar med sopstrejk

Den byaägda butiken är en livsnerv och ett centrum för den växande fisketurismen i området. Den blivande automattanken för drivmedel vore en naturlig granne till en mobil miljöstation. Men kommunens kalla hand kan nu istället leda fram till – en bojkott av sopsorteringen.

– En sopstrejk, i princip. Det känns ju inte bra att blanda allt i en säck när man är van att återvinna. Men ibland känns det ju som att vi vill kämpa emot det här eländet, säger Clas-Olav Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.