Arkivbild från husvagnslägret vid Backen. Nu ska det tömmas. Foto: SVT/arkiv

EU-migranter tvingas bort – fåtal får plats i Vännäs

Publicerad

Det är ödesdigra dagar för EU-migranterna i Umeå. Husvagnslägret på Backen ska tömmas, men kommunen erbjuder få alternativ. Istället ställs hoppet till kranskommunerna. Några har fått plats i Vännäs.

Den sista anhalten kan man kalla den – uppställningsplatsen på Svenska kyrkans mark vid Backen i Umeå, där flera av Umeås EU-migranter bott i husvagnar, fram till nu.

Bygget av Västra länken planeras gå genom området där de haft sitt läger och Trafikverket vill ha tillgång till marken för att gå vidare med planerna. Det finns ingen alternativ uppställningsplats.

– Kyrkan gör inga avvisningar, men har informerat att de själva måste hitta någon lösning, för vi har ingen, säger Pingstkyrkans Roland Laestander, som länge jobbat för att hjälpa EU-migranterna.

Ett fåtal får plats i Vännäs

I nuläget dröjer omkring 10-15 personer kvar i området, i husvagnarna. Merparten av de som bott där har fått plats på Backengården, i första hand barnfamiljer.

– De är runt 40 personer. De har det bra, men de andra stackarna som bor där ute har det sämre, säger Roland Laestander.

Vissa söker skydd på busstationen i Umeå på kvällarna, några få har erbjudits platser någonstans i Bjurholm, några i Pingstkyrkans lokaler i Vännäs.

– Ja, tillfälligt. Men man kan inte kalla det platser, säger Per Gunnar Israelsson, pastor i församlingen.

”Människoovärdigt”

Det handlar om fyra till fem enkla platser med madrasser och tillgång till toalett i källardelen av kyrkan.

– Det är alltså ingen lägenhet eller nåt sånt. Men det är varmt och det finns en toalett.

Platserna kommer att finnas tillgängliga till 6 januari. Sedan ska de EU-migranter som fått plats där åka hem till Rumänien, enligt vad de sagt till kyrkans personal.

– Det är människoovärdigt det mesta. Det här är inget en svensk skulle vilja ha, men de tycker det är toppen, säger Israelsson.

Måste ändå pendla till Umeå

Problemet med att de nu skickas till Umeås kranskommuner är att det på flera platser redan finns EU-migranter som försörjer sig genom att tigga. I Vännäs är platserna redan inmutade, så att säga, berättar Per Gunnar Israelsson.

Det betyder att de som fått plats att bo i Vännäs måste pendla till Umeå för att tigga, eftersom platserna i Vännäs är upptagna.

– De kan inte konkurrera med tiggarna i Vännäs. Så det kommer att gå mycket pengar till bensin.

Hur ska det gå ihop? Får de ihop tillräckligt?

– De säger att de får ihop några hundra per person om dagen. Men då ska de äta och betala resor.

Flera av de här försöker försörja familj hemma i Rumänien. Lönar det sig?

– Ett av de unga paren har familj hemma i Rumänien. Barnen bor hos mormor eller farmor medan de är här. Någon gång har de följt med hit. Men de räknar väl på det och får det till att det ändå är bättre än situationen i hemlandet, säger Israelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet