Foto: Gunnar Lundmark/TT

Får 18 miljoner i statligt stöd för lägenhetsbygget

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har beviljat Standard Bostäder AB 18 miljoner kronor i stöd för byggandet av 78 hyresrätter i Umeå.

Projektet som Standard Bostäder AB har drivit påbörjades redan i juni 2015 och färdigställdes i januari 2017. Sedan i november förra året har Länsstyrelsen haft möjlighet att bevilja statligt stöd för att bygga och tillhandahålla hyres- och studentbostäder.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen att investeringsstödet är en av de åtgärder som regeringen beslutat om för att få en helhetslösning på bostadsbristen. Tanken är att stödet ska främja byggandet av små och klimatsmarta hyresrätter som har rimliga hyror.

Villkor följer med stödet

Bland annat ska bostäderna vara mer energieffektiva än vad som gäller för övrig nyproduktion enligt Boverkets byggregler. Det finns också ett tak för vilka hyror fastighetsägaren kan ta ut. I och med beviljningen av stödet så förbinder sig också fastighetsägaren att under en 15-årsperiod uppfylla villkoren för stödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer