Hör fårägarna Elena och Stig Olof berätta om räddningsinsatsen norr om Umeå när ladugårdstaket höll på att ge vika: ”Vi hade tur”. Foto: SVT

Fårägarna Elena och Stig-Olof: ”Vi hade tur”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen räddades 12 dräktiga får undan ett snötyngt ladugårdstak som riskerade att rasa norr om Umeå. Ägarna Elena Martínez och Stig-Olof Holm konstaterar att de hade tur – och passar samtidigt på att hylla räddningstjänsten.

Snömängden tillsammans med det blidare vädret, på vissa håll även regn, har gjort att många tak gett vika för tyngden.

– Det är såna enorma mängder och sen när det börjar regna, då blir det tungt, säger Stig-Olof Holm, fårägare och universitetslektor i ekologi.

Stig-Olof och Elena, som är socionom, säger att problemet är att det har kommit så enorma mängder snö på kort tid att det har varit svårt att hinna få bort allt från den stora takytan.

”Det small till”

Stig-Olof Holm berättar att när han upptäckte att taket höll på att ge vika så försökte han stötta upp med träplankor så gott han kunde och få ut djur och utrustning.

Men fåren ville inte ut och det var farligt att vistas där inne, när räddningstjänsten kom dit spärrade man av ladan.

– Vi hade verkligen mycket tur, det har ju gått så mycket värre för andra, säger Elena.

Stig-Olof fortsätter:

– Taket kunde ju ha rasat in och jag kunde ha varit kvar där inne.

Hör hur det gick att rädda fåren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.