Västra Esplanaden genom centrala Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Färre bilar i Umeå centrum – framför allt på helgerna

Uppdaterad
Publicerad

I mars har antalet fordon som passerar Västra esplanaden i Umeå centrum minskat med 10 procent på vardagarna och 20 procent på helgerna. Det visar mätningar som Umeå kommun har gjort.

Siffrorna jämförs både med februari i år och förra året. Men Umeå kommun kan inte slå fast vad minskningen beror på – en teori är att coronaviruset innebär att fler Umeåbor jobbar hemifrån och inte behöver passera centrum. Men det finns också andra teorier.

– Det kan bero på vädret. Trafiken ändrar sig över året och det kan vara så att fler cyklar och går på grund av att det är barmark, säger trafikplaneringschefen Marie Frostvinge.

Hon tror att trafiken kan komma att påverkas av coronaviruset mer framöver.

– Blir det fler riktlinjer kring att vi borde jobba hemifrån så borde det synas mer, säger hon.

Låg halt av kvävedioxid

En vanlig vardag passerar ca 20 000 fordon Västra esplanaden. Men minskningen har inte märkts av på luftkvaliteten.

– Vi har kikat på mätvärden av kvävedioxid och vi ligger väldigt lågt i år. Men vi kopplar det inte så mycket till trafiken som till vädret. Blåser det mycket blir halterna lägre, säger miljöinspektören Joakim Linder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter