Foto: SVT.

Färre sportlovsaktiviteter efter slopade statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Många av länets kommuner har färre aktiviteter för sportlovslediga barn i år.

Pengarna räcker inte efter att det statliga bidraget för lovaktiviteter togs bort.

– Det är extremt tråkigt. Det blir väldigt mycket färre aktiviteter.

SVT har varit i kontakt med flera av länets kommuner och de ger samma bild. Det blir färre gratisaktiviteter och planerade bussutflykter till badhus eller skidbackar kan inte genomföras.

Det statliga bidraget för gratis lovaktiviteter infördes av den rödgröna regeringen 2017, men i Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom av riksdagen i december fanns lovpengarna inte med.

”Extremt tråkigt”

Sam Heidenberg, fritidskonsulent i Vilhelmina, berättar att kommunen kunnat etablera lovaktiviteter tillsammans med föreningarna tack vare bidraget. Nu kan kommunen inte längre ge föreningarna någon ekonomisk ersättning.

 – Det är extremt tråkigt. Det blir väldigt mycket färre aktiviteter. Att vi erbjudit en stor mängd aktiviteter har främjat det sociala och fått barnen att känna delaktighet, säger han.

Han får medhåll av Magnus Hansson koncernstrateg i Robertsfors kommun, där det också blir färre lovaktiviteter.

– Det är värdelöst. Det har varit fantastisk att kunna ge föreningarna i kommunen ersättning för sportlovsaktiviteter, säger han.

Förhoppningen är att föreningarna ändå kan erbjuda till exempel prova på-aktiviteter på lovet.

– Vi tipsar också barnen om sådant som alltid är gratis, skidspår, grillplatser och spolade isbanor, säger Sam Heidenberg.

Vissa kommuner betalar själva

Norsjö kommun erbjuder också färre aktiviteter i år men tack vare samarbete med föreningar och företag kan kommunen erbjuda en gratis teaterresa. Även i Skellefteå och Dorotea blir det färre aktiviteter under sportlovet.

En del kommuner skjuter till pengar själva. I veckan beslutade fritidsnämnden i Umeå kommun att avsätta 650 000 kronor till föreningsaktiviteter under skolloven för barn och unga, men det är en tillfällig lösning och det blir ändå färre aktiviter.

Även Sorsele och Lycksele skjuter till kommunala medel för att kunna erbjuda gratisaktiviteter som tidigare år. 

Fakta: Det här händer under i sportlovet i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.