Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Hjelm, näringspolitisk chef för på Fastighetsägarna MittNord, förklarar varför de vill höja hyrorna med över tio procent. Foto: SVT

Fastighetsägarna: Därför måste hyran höjas rejält

Uppdaterad
Publicerad

Förhöjda el- och andra driftskostnader. Det är några av anledningarna till att branschorganisationen Fastighetsägarna, landets privata fastighetsägare vill höja hyrorna med hela 10 procent nästa år.

– Jag tror inte att någon av våra medlemmar vill bli av med sina hyresgäster, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord.

För en normaltrea med en hyra på 7000 kr betyder det en hyreshöjning med drygt 700 kr om fastighetsägarnas krav går igenom. Förhandlingar om hyreskravet kommer att ske inom tre veckor.

Ny modell för förhandlingarna testas

– Den här modellen har vi kommit överens om med hyresgästföreningen, säger Lisa Hjelm som är näringspolitisk chef för Fastighetsägarna MittNord.

Modellen grundar sig på fem olika parametrar, exempelvis utveckling av kostnader för kommunala avgifter, och tar även hänsyn till den historiska kostnadsutvecklingen, tre år tillbaka. 

Men Hyresgästföreningen är kritisk till procenttalet.

– I år höjdes hyran här uppe med i genomsnitt 1,7 procent. Det är en mycket stor höjning som fastighetsägarna kräver, säger Maria Hjort, som är förhandlingschef för Hyresgästföreningen Region Norrland.

Tror att alla kan bo kvar

Om hyresgäster är oroliga för att kunna betala hyran rekommenderar Lisa Hjelm att man ska ta kontakt med sin hyresvärd.

– Jag vet att många av våra medlemmar har tät dialog med sina hyresgäster, säger hon.

Så du tror inte att folk inte har råd att bo kvar på grund av den föreslagna höjningen?

– Jag tror inte att någon av våra medlemmar vill bli av med sina hyresgäster, säger Lisa Hjelm.

Allmännyttiga bostadsbolaget Bostaden i Umeå har redan ett tvåårsavtal. Höjningen för år 2023 är redan klar och hamnar på 2,1 procent.

I klippet hör du Lisa Hjelm på fastighetsägarna MittNord berätta om den föreslagna hyreshöjningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer