Jonas Öhman kommer från Umeå, men är sedan 20 år tillbaka verksam i Litauens huvudstad Vilnius, bland annat som översättare och dokumentärfilmare. Han har flera gånger medverkat i SVT-produktioner, bland annat i Kulturnyheterna. Men han driver också nätverket Blue/Yellow som bistår östra Ukraina med militär utrustning i kampen mot de proryska styrkorna.
– Vi förser Ukraina med bland annat teknisk spanings- och underrättelsekapacitet. Det är mycket komplicerat och man lär sig mycket när man håller på med det här, säger Jonas Öhman till Sydsvenskan.
– Man måste hela tiden vara kreativ i tanken. Till exempel om man får en förfrågan om att fixa fram stativ till 150 tunga kulsprutor, fortsätter han.
Gangsterliknande intressen
Litauen är ett av de länder som lever med rädsla för vad grannlandet Ryssland kan hitta på härnäst. En känsla som smittat av sig på Jonas Öhman:
– Ryssland har gång på gång visat sig vara oförmöget att gå utanför sin sovjetiska identitet. Landet hålls ihop av gangsterliknande intressen och det finns inga genuina nationella intressen där längre, säger han till Sydsvenskan.
Nätverket Blue/Yellow är bara två år gammalt men har redan skickat utrustning till Ukraina värt 2 miljoner kronor. Ännu har man inte skickat några vapen, men han skulle inte tveka om det vore nödvändigt. För att nå ut till nätverkets medlemmar, som finns över hela Europa, arbetar man med sociala medier och traditionella mediekanaler.
– Vi vet precis vad som behövs. Ibland till och bättre än ukrainarna, säger Jonas Öhman till Sydsvenskan.
Samarbetar med högerextrema
För att kunna nå ut med sina försändelser till krigszonerna samarbetar Blue/Yellow med det ultranationalistiska partiet Pravyj Sektor [Högra Sektorn], som har en stark ställning i östra Ukraina. Men Jonas Öhman ser inte bara Pravyj Sektor som en tillfällig samarbetspartner, utan som ett reellt alternativ i ett efterkrigsscenario.
– Vi bedömer att delar av Pravyj Sektor har en politisk potential som i ett land som Ukraina har en plats efter kriget. Klassiska politiska krafter – socialdemokrater, liberaler, till och med konservativa – är mycket svaga och med en ganska oklar position. Den nationella idén i ett post-sovjetiskt, korrumperat Ukraina ska inte underskattas. Samtidigt måste man arbeta med dem och ge en förståelse av vad, till exempel, en korrekt finans- och fördelningspolitik innebär, förklarar Jonas Öhman för Sydsvenskan.