Arkivbild. Foto: SVT

Fem asylboenden i länet stängs

Publicerad

Asylboenden i Åsele, Lycksele, Vindeln, Umeå och Hällnäs tvingas nu att stänga sina dörrar efter att Migrationsverket tagit ett beslut om att avveckla de direktupphandlade boendena i landet. Det gör man då flyktingströmmen har minskat och behovet av asylboenden inte längre är lika stort.

– Vi har en överkapacitet av boendeplatser just nu och vi vill anpassa antal boendeplatser till antal asylsökande som kommer, säger Kenneth Karlsson, chef för boendeplaneringen vid Migrationsverket.

Kostar för mycket

Han säger vidare att upphandlade boendeplatser kostar Migrationsverket omkring 200-350 kronor per dygn och är en av de boendeformer som kostar myndigheten mest.

– En lägenhetsplats kostar betydligt mindre och när vi nu håller på att gå tillbaka till ”normalt läge” vill vi undvika att betala för tomma platser.

Läs även: Asylboendet i Hällnäs ska avvecklas

I och med att antalet asylsökande som kommer till Sverige minskar menar Karlsson att Migrationsverket inte kommer att vara i behov av upphandlade asylboenden. Migrationsverkets egna lägenheter kommer att räcka. Under 2017 vill de avveckla 35.000 direktupphandlade boendeplatser.

– I dag bor cirka 16.000 personer på de direktupphandlade asylboenden som vi vill avveckla. Vårt jobb blir nu att hitta nya boendelösningar att erbjuda till de här personerna, säger Kenneth Karlsson och fortsätter:

– I första hand tittar vi efter lägenheter på de orter där de bor i nuläget, sedan tittar vi i regionen och i sista led tittar vi nationellt.

”Ett beslut som är inhumant”

Torstein Bratvold är delägare i Umebygdens etableringscentrum som nu tvingas stänga ner. För honom är beslutet ett bedrövligt sätt att hantera situationen på och är samhällsekonomiskt förödande.

– Alla de aktiviteter och utbildningar som vi anordnar för de boende i dag hade vi kunnat fortsätta med. Vilket hade varit en samhällsekonomisk vinst för den dagen då de får uppehållstillstånd. Det här är ett kortsiktigt beslut som kostar massor ekonomiskt, fastän man tror att man sparar massa pengar på det här, säger Bratvold.

Läs även: Bert Karlsson lägger ned nästan alla asylboenden

Det är 140 personer som bor på asylboendet på Backen och av de som bor där är det 30 barn som nu tvingas lämna sin skola och flytta till ett annat ställe i Sverige.

– Det har varit mycket gråt och förtvivlan i dag. Bara att Migrationsverket gör på det här sättet, att man publicerar ett dokument på webben utan att snacka med varken oss eller de boende är inhumant. Deras sätt att hantera det här är bedrövligt, säger Bratvold.

Kommer demonstrera utanför Migrationsverket

Den tredje mars kommer de sista personerna att flytta ut ur Umebygdens asylboende och någon chans att förlänga avtalet för boendet finns inte. Däremot kommer de boende tillsammans att arrangera en tyst demonstration utanför Migrationsverkets kontor för att protestera mot beslutet.

– Troligtvis på onsdag nästa vecka kommer de att demonstrera. Det är något som de gör själva och inget som vi kommer att vara involverade i. Vi kommer självklart att stödja de men inte vara med, säger Bratvold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.