Foto: SVT.

Vill införa feministiskt självförsvar i skolan

Uppdaterad
Publicerad
Vänsterpartiet i Skellefteå vill att unga kvinnor ska få träna feministiskt självförsvar på skoltid. Det föreslår partiet i en motion. Anledningen är att många kvinnor känner sig otrygga.

För ett år sedan arrangerade Umeå kommun feministiskt självförsvar för skolelever, vilket blev en succé. Nu vill Vänsterpartiet i Skellefteå att kommunen ska införa något liknande. I en motion föreslår partiet bland annat att feministiskt självförsvar ska bli en återkommande del i undervisningen för alla flickor från årskurs 6 och uppåt.

– Vi ser att samhället är ojämställt, det syns överallt, säger Weidan Gong (V).

Dagliga övergrepp

Partiet skriver i motionen att många kvinnor är rädda varje dag och att kvinnorna måste vara beredda på trakasserier, närmanden och andra typer av övergrepp.

– Det sexualiserade våldet är en allvarlig konsekvens av vårt ojämställda samhälle och det drabbar kvinnor och tjejer i alla åldrar, säger Gong.

Nu vill partiet att unga kvinnor ska lära sig självförsvar.

– Dels ska kvinnor lära sig att slåss och att hantera verkliga situationer. Del ska kursen innehålla en psykisk del, där kvinnor pratar om hur dom drabbas av ojämlikhet. Det ska också vara övningar i hur man tar mer plats, för män är överordnade kvinnor idag, säger hon.

Weidan Gong är instruktör i feministiskt självförsvar.

– Jag märker att det gör skillnad. Tjejer lämnar passen fyllda av självförtroende och rakare i ryggen, säger hon.

Föreläsning om feminism för killar

Men om en tjej blir antastad är det ju killens fel. Varför ska tjejerna gå kurs?

– Vi vill erbjuda killar föreläsningar eller andra aktiviteter om feminism och jämställdhet. Kvinnor kan inte sitta och vänta på att männen ska ta ett steg tillbaka. Vi måste ha en strategi för att hantera detta.

Nu hoppas Vänsterpartiet att övriga partier röstar igenom motionen. Innan frågan tas upp i kommunfullmäktige kommer alla kvinnliga ledamöter i KF och deras döttrar att få testa på feministiskt självförsvar.

Här är motionen:

Visa

– Feministiskt självförsvar, ska bli en återkommande och schemalagd del i undervisningen för flickor från årskurs 6 och uppåt i samtliga grundskolor i Skellefteå.

– Feministiskt självförsvar, ska bli en återkommande och schemalagd del i undervisningen för flickor/kvinnor i gymnasieskolorna i Skellefteå.

– Om ovanstående punkter avslås, ska Feministiskt självförsvar som ett första steg erbjudas som ett fritt valt ämne i alla skolor från årskurs 6 och uppåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer