Plaströren som ska rymma en fiberkabel har varit nedgrävd intill huset länge men byborna har inte fått koppla in sig. Foto: SVT/TT

Stor tvist om rör avgjord – bybor får fiber

Publicerad

Byborna i Risliden utanför Norsjö kommer nu att få supersnabbt fiber inkopplat. Detta efter att en tvist mellan kommunen och Skanova avgjorts. Fallet tros bli vägledande för liknande tvister framöver.

Genom byn Risliden går en fiberkabel som Telias dotterbolag Skanova dragit från Örebro till Facebooks serverhall i Luleå. Men Rislidenborna har inte fått koppla in sig där. Norsjö kommun fick också nej att dra en egen fiberkabel i Skanovas rör.

Sparar miljoner

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu avgjort tvisten mellan Skanova och kommunen och Skanova måste låta Norsjö kommun hyra ett av de anlagda röret i form av samutnyttjande.

– Vi är jätteglada. Det skulle vara kapitalförstöring för oss att lägga ner ett eget rör. Vi skulle då vara tvingade att gräva ned en egen slang i två mil. Det skulle bli en kostnad på miljoner, säger Mikael Lindfors (S), som är ordförande för styrgruppen för bredband i Norsjö kommun.

Tvisten blir vägledande

PTS avslår dock kommunens önskan om att köpa kabel på sträckan samt att fritt på använda den. Skanova har tidigare meddelat att det inte finns tillräckligt med utrymme i kanalisationsröret för tillträde.

Förra året kom en ny lag vars syfte var att främja utbyggnad av bredbandsnät. Lagen ger de som vill bygga ett bredbandsnät förutsättningar att få tillträde till nedgrävda rör.

– Jag skulle bli förvånad om tvistelösningen inte blir vägledande för alla. Jag tror att fler kommer att dra nytta av det här, säger Mikael Lindfors (S).

”Det känns bekymmersamt”

På Skanova är man bekymrade över vad PTS beslut kommer att få för konsekvenser.

– Första reaktionen är att det känns bekymmersamt för framtiden och vilka följder det får för oss och för andra i branchen. Men det är för tidigt att säga. Vi kommer att slå oss ned med sakkunniga och jurister för att se hur vi ska gå vidare med detta, säger Ola Rantatalo, Kommunikationschef på Skanova

”Inget man gör över en dag”

Byborna i Risliden kommer nu att få supersnabbt fiber inkopplat.

– Men det här är inget man gör över en dag. Det kommer att bli klart tidigaste i vår, säger Mikael Lindfors (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer