Få koll på projektet med ansiktsigenkänning i Skellefteå. Foto: SVT

Fick böter för ansiktsigenkänning – stöttas av SKL

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och landsting, SKL, tar armkrok med Skellefteå kommun kring ett överklagande av böterna från Datainspektionen. Vid ett extrainkallat möte av gymnasienämnden under torsdagen ska politikerna bestämma om de vill överklaga.

För ett par veckor sedan dömde Datainspektionen ut 200 000 kronor i böter till Skellefteå kommun för att de brutit mot dataskyddsförordningen. Det var de första sanktionsavgifterna som beslutats om enligt GDPR. Sedan dess har SKL fått flera förfrågningar från kommuner och regioner hur de ska förhålla sig till lagen.

– Vi stöttar Skellefteå när de nu ska få det här prövat, säger Jenny Birkestad, chef för digitalisering vid SKL.

SKL ska också kontakta Norrköpings kommun sedan det står klart att de nu avbryter ett försök med armband på förskolebarn.

– Kommuner och regioner kanske slutar med bra projekt för att de är osäkra. Det är bra att det blir ett förtydligande, säger Jenny Birkestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.