Infektionsöverläkare Juha Salonen Foto: Yle Österbotten/Pia Lagus

Finske överläkaren: Alla coronafall senaste månaden har smittats i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Alla konstaterade coronafall den senaste månaden i finländska Österbotten är smittspårade till Sverige. Nu höjer överläkaren i Vasa ett varningens finger angående resor till grannlandet i väst.

Samtliga positiva coronafall i finländska Österbotten den senaste månaden har blivit smittade i Sverige, konstaterar infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus i en artikel i Yle Österbotten. Det finns inga exakta siffror men enligt Yle ska cirka en sjättedel av de 61 konstaterade fallen i Österbotten ha koppling till Sverige.

Även regionens senaste fall som upptäcktes i slutet av förra veckan har efter smittspårning konstaterats blivit smittad under en resa till Sverige. Den personen var Österbottens första konstaterade fall på elva dagar.

Varnar för hög smittorisk i Sverige

Österbotten är grannregion till främst Västerbotten och Västernorrland, och trafikeras bland annat via Vasafärjan från Umeå.

Salonen höjer ett varningens finger angående resor till Sverige:

– Om man varit utomlands ska man hålla sig i karantän även om man inte har symptom. Sverige börjar vara ett av de svårast drabbade länderna i Europa just nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet