Firar 30 år som krukmakare

Uppdaterad
Publicerad

Björn Larsson från Bjuröklubb har varit krukmakare i 30 år. Det firar han med en utställningen ”Krukmakarens öppna sinnen” på Västerbottens läns museum och med en bok om sina år i yrket.

Om man skall äta soppa behövs det skålar, liksom om man ska äta glass. Om det är fest behövs det många skålar – för att inte tala om hur många koppar det behövs när man ska dricka te och kaffe runt hela jorden, flera gånger om dagen.

Därför finns det – och har alltid funnits – krukmakare.

Jag är en av dem.

Så skriver Björn Larsson i boken om det egna skapandet. Boken, med fotografier av Erland Segerstedt, handlar om Larssons trettio år som krukmakare med en stor produktion. Bland annat har det blivit en del muggar genom åren:

– Jag gör en mugg i en och samma form och den är väldigt omtyckt. På tjugo år räknar jag med att jag gjort 14 000 stycken – plus minus 1000 stycken, berättar Björn Larsson.

Och att den blivit populär beror nog till stor del på att Björn Larsson arbetar mycket med funktion. Till exempel är muggen formad med utvikt kant så att den blir lättare att dricka ur.

– När det gäller mitt bruksgods ska man inte behöva vara entusiast för att använda det. Det ska verkligen fungera och tåla en livstid, säger Björn Larsson.

Arbete som aldrig tar slut

Yrket som krukmakare hamnade Björn Larsson i redan som 18-19-åring och att han trivs med det märks tydligt.

– I det här yrket så ser jag ju nästan varje dag resultat av mitt arbete och jag har blivit skickligare och skickligare och bara i det finns en stor glädje. Att öppna en ugn och se att det blivit bra är en stor lycka och omedelbart så ropar allt det där på något mer. Och då är det bara att fortsätta arbeta. Det tar liksom aldrig slut.

Inspirationen får han främst från människor och han har massor av idéer som ligger i huvudet och väntar på att förverkligas.

– Jag har gjort det mesta och jag har mycket kvar. Färg och form är mitt intresse och jag drivs av det – hela tiden.

– Det är ju ett liv, det är en livsstil. Jag tror det är så med flera hantverk eller konstnärliga yrken. Det är inget nio till fem, det är hela tiden, det måste vara hela tiden, säger Björn Larsson.

Inga återförsäljare

Det är få förunnat att kunna försörja sig som krukmakare. Björn Larsson klarar sig trots att det är en bransch utan marginaler, som han säger. Det finns inte ekonomiskt utrymme för återförsäljare, så kunderna kommer direkt till hans krukmakeri i Bjuröklubb.¨

– Jag har hållit på länge, det är bara så. Och eftersom jag har haft en stor produktion så...det jag har gjort talar för sig själv. Det kommer till nya kunder automatiskt. Jag har aldrig lagt två strån i kors på marknadsföring om man säger så, berättar han.

Om du blir väldigt förtjust i ett objekt; har du separationsångest från dina alster?

– Nej, för det är ändå jag som har gjort dem och vem som äger dem spelar ingen roll. Men jag vill ha en kompensation. Ju bättre jag tycker om en sak, desto dyrare blir det, säger Björn Larsson.

Utställningen ”Krukmakarens öppna sinnen” öppnar söndagen den femte oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.