Tanken bakom Akkastjärn är att underlätta fiske för sådana som vill prova på, men även de som inte har möjlighet att fiska någon annanstans. Foto: Krister BörjessonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Tillgänglighetsanpassat fiske invigdes i Ammarnäs

Publicerad

Med målsättningen ”fiske för alla” invigde Ammarnäs Fiskevårdsområde under lördagen Akkastjärn, ett tillgänglighetsanpassat tjärn för fiske mitt i centrala Ammarnäs.

Föreningen har länge siktat in sig på en bred målgrupp. Förutom specialsträckor för mer erfarna fiskare har det satsats på familjevänligt fiske. Förhoppningen med Akkastjärn är att det ska öppna upp för ännu fler i trakten att fiska, både familjer och äldre men även personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har fått frågor om vi möjligen hade kunnat ta fram fiske som var anpassat för de som har funktionshinder av olika slag, och det är klart att vi ska ha det. Har vi inte det har vi ju inte fiske för alla, berättar Gun-Britt Hedström, sekreterare för Ammarnäs Fiskevårdsområde.

”Hela byn är som ett stort nätverk”

Projektet har finansierats med vad som ursprungligen är EU-medel. Pengarna har gått till att bygga ramper runt tjärnen för att öka tillgängligheten. I vattnet lurar Ammarnäsöring, planterad av föreningen och den som vill prova på att fiska kan låna utrustning av Ammarnäs Guidecenter.

– Vi har fått väldigt positiv respons från ortens företagare som nu kan vända sig till en helt ny målgrupp. Det finns ett brett samarbete mellan företagen och fiskeföreningen och de lokala hotellen erbjuden boende som är anpassat för funktionshindrade, säger Hedström.

Föreningen har fått goda indikationer på att det kommer komma mycket folk i helgen och den strålande solen är ett gott tecken. Under förmiddagen gjordes de sista finjusteringarna, så som att sätta upp parkeringsskyltar.

– Vi har tänkt igenom det här väldigt noga. Toalettfrågan har vi löst med Ammarnäs idrottsförening som lånar ut sin handikapptoalett alldeles i närheten. Det är otroligt vilken uppslutning vi fått. Hela byn är som ett stort nätverk, konstaterar Hedström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer