”Flaskvåldtäkten” – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer domen från hovrätten som nu har gjort en egen bedömning av den såkallade ”flaskvåldtäkten”.

­I mitten av maj så friades tre unga killar i samband med en misstänkt våldtäkt som ska ha ägt rum under hösten 2012.

Det som gjorde fallet speciellt, och som fick många tittare samt rättsexperter runt om i landet att haja till, var att en vinflaska hade använts för att föra in i flickans underliv.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Nu ska hovrätten lämna sin syn på saken i en ny dom som kommer vid klockan 14.

Vill se ny lagstiftning

Tingsrätten i Umeå valde att fria de tre unga killarna helt och tingsrätten anklagades för att ha en ”ålderdomlig bedömning”. Röster lyftes även om att lagstiftningen rörande våldtäkt borde göras om så att Sverige får mer av en samtyckeslagstiftning.

Domen mot den unga kille som stod åtalad för våldtäkt överklagades till hovrätten och det är nu bara han som kan fällas av hovrätten. De friande domarna från tingsrätten står kvar för de övriga två killarna som ursprungligen stod åtalade för medhjälp till våldtäkt och sexuellt ofredande.

Frågade inte om flaskan

I förhöret med med den unga flickan så uppger hon att hon vid tillfället blivit rädd när en kille höll i hennes armar och de två andra tog fram en flaska i samband med samlaget och frågade varandra om de skulle använda flaskan på flickan.

Ingen av killarna ska ha frågat flickan om hon ville att flaskan skulle föras in i hennes underliv enligt förhöret.

Blödde i två dagar

Hon beskriver även i förhöret hur hon försökte dra åt sig benen när flaskan skulle användas men hur hon sedan försökt blockera vad som skedde.

Enligt flickan var killen varit hårdhänt med flaskan samt att hon blödde från underlivet i två dagar efter händelsen.

Rimligt att hon inte ville

Umeå tingsrätt skrev i sin dom att det faktum att flickan kniper med benen rimligtvis tyder på att hon inte vill att flaskan ska användas. Samtidigt påpekar tingsrätten att det inte är ställt bortom allt tvivel att killarna bara sett det som ett tecken på blygsel.

Det här har hänt

14 maj:

Tre män frias av Umeå tingsrätt för en misstänkt våldtäkt där en vinflaska ska ha använts i en flickas underliv.

15-16 maj:

Domen väcker starka reaktioner i hela Sverige. Rättsexperter kallar domen ”ett svek från vuxenvärlden” och kräver en förändrad lagstiftning kring våldtäkter. Domaren i fallet från Umeå tingsrätt menar att det inte går att bevisa att flickan inte var med på det hela.

20 maj:

En tyst manifestation hålls till flickans stöd. Domen mot en av killarna överklagas till hovrätten av åklagaren.

2-3 september:

Rättegång hålls i Hovrätten för Övre norrland som ligger i Umeå. Hovrätten får se videoinspelningar från rättegången som hölls i tingsrätten och ska göra en ny bedömning från samma bevis material.

9 september:

Låten ”FATTA” släpps som en protest mot den friande våldtäktsdomen från Umeå tingsrätt. Kollektivet Femtastic och Crossing boarders som står bakom låten vill lyfta frågan om synen på sex, våldtäkt och lagstiftning.

18 september:

Hovrätten kommer med sin dom.

Åtalspunkterna i tingsrätten

En av killarna stod åtalad misstänkt för själva våldtäkten, den andra killen för misstänkt medhjälp till våldtäkt och den tredje killen var misstänkt för sexuellt ofredande då han enligt åtalet ska ha filmat delar av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Mer i ämnet