Även på andra polishögskolor i landet så saknas det elever, men sämst är det i Umeå. Nu i vår är det fler avhopp än tidigare. Foto: SVT

Många avhopp på polishögskolan – hälften av platserna tomma

Uppdaterad
Publicerad

Polishögskolan i Umeå får allt färre studenter. Till vårterminens antagning var planen att 225 studenter skulle börja – men det blev inte ens hälften.

Polisbristen i landet har varit föremål för mycket debatt, och framför allt i delar av norra Sverige råder det brist på poliser. Regeringen beslutade att öka antagningen till Polishögskolan och det bestämdes bland annat att 225 studenter skulle börja i Umeå när vårterminen startade. Men efter några veckor är bara ungefär 100 kvar.

– Dålig lön tror jag är orsaken och sedan kanske att folk inte vill flytta, säger Irå Davidson Stefanakis, som valt att börja utbildningen.

Även Linus Holmqvist är inne på samma teori.

– Det är att man inte kan välja var man vill plugga eller sedan jobba, många har svårt att lämna sin hemstad eller hemby, säger han.

Fler avhopp än tidigare

Av 9.000 sökande i hela landet så klarade bara 1.000 testerna och proven. Även på andra polishögskolor i landet så saknas det elever, men sämst är det i Umeå. Nu i vår är det fler avhopp än tidigare. 

– Som det ser ut idag så känns det svårt att nå 225 studenter. Det är en hög målsättning, och hittills har vi inte nått den, säger Lars-Erik Lauritz, rektor vid polishögskolan i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer