”Det är jättebra att vi blivit fler – det behövs ju”, säger Elisabet Gladh Karlsson, gruppchef för avdelningen för brott i nära relation vid polisen. Foto: SVT

Fler brott mot barn utreds i Västerbotten efter polisens satsning

Publicerad

Polisens satsning på vålds- och sexualbrott mot barn i Västerbotten har lett till att fler brott utreds och att fler personer åtalas.

Utredarna räknar med att få ännu fler ärenden när den nya lagen om barnfridsbrott nu införts.

För två år sedan rekryterade polisregion Nord sju civilutredare i Västerbotten. De arbetar med brott som rör särskilt utsatta brottsoffer, det vill säga kvinnor och barn som utsätts för brott i nära relation. Utredarna har delats in i två grupper, där en jobbar mot vuxna och en mot barn.

Satsningen har redan gett resultat när det kommer till brott mot barn.

– Vi känner av att vi är fler på plats och att vi utreder fler och mer omfattande ärenden. Jag har ingen statistik, men det är vår upplevelse, säger Elisabet Gladh Karlsson, gruppchef för avdelningen för brott i nära relation vid polisen.

Ny lag om barnfridsbrott

Den 1 juli trädde lagen om barnfridsbrott i kraft, vilket innebär att det är straffbart att utsätta barn att bevittna brott i nära relation. Elisabet Gladh Karlsson tror att utredarna kommer märka av den nya lagen successivt.

– Än så länge har vi sett en ökning i sakta takt, eftersom det har varit sommarsemester. Vi tror det kommer komma in mer allt eftersom. Vi har en plan hos polisen om hur vi ska jobba med ärendena, det är inte bara vi som jobbar med brott mot barn som kommer göra det, säger Elisabet Gladh Karlsson.

Kommer ni behöva fler barnutredare?

– Det är svårt att säga i nuläget eftersom samhället hela tiden är i förändring. Vi kanske skulle behöva en annan teknisk kompetens, men vi tar en sak i taget eftersom det tar lång tid att utbilda barnutredare.

Hör polisens gruppchef Elisabet Gladh Karlsson berätta mer om vad satsningen betyder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.