Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blir ju nervös”, säger taxichaffören Simon Karlsson om att köra gravida kvinnor med värkar till sjukhus när Lycksele BB är stängt. Foto: SVT

Taxi får köra fler kvinnor till förlossningen när Lycksele BB är stängt: ”Risk att man får prova på en födsel”

Uppdaterad
Publicerad

När Lycksele BB är stängt hänvisas kvinnor i inlandet till förlossningen i Umeå eller Skellefteå. Det kan i vissa fall handla om en resa på 40 mil enkel väg. Kvinnorna får välja mellan att ta egen bil med låg ersättning eller taxi.

– Det är risk att det är för sent och att man får prova på en födsel i bilen, säger Simon Karlsson, taxichaufför från Dorotea, som tidigare kört kvinnor med värkar till Lycksele BB.

Varje år har det fötts ungefär 300 barn på Lycksele BB. Nu har förlossningen haft stängt sedan jul och det finns ännu inget datum satt för när avdelningen kan öppna igen.

Gravida kvinnor i inlandet och Lycksele hänvisas tillsvidare till sjukhus på kusten. De får välja mellan att ta egen bil och få ersättning från regionen, eller taxi. Det kan i vissa fall handla om en resa på 40 mil enkel väg till Umeå eller Skellefteå .

Förlossningsvården i Västerbotten

– Det är inte bra att kvinnorna skall behöva åka taxi. Men vi har inget annat alternativ. Jag kan inte uppmana kvinnorna att åka till Lycksele när det nu är stängt. Dessutom är ambulansresurserna mycket ansträngda i inlandet, säger Olof Grankvist, chef för kvinnorsjukvården i Region Västerbotten.

I videon hör du taxichauffören Simon om vad han tänker om att köra gravida med värkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet