Foto: Region Västerbotten

Fler under 18 år smittade – hör smittskyddsläkaren om barn och corona

Publicerad

Trots ökad smittspridning hos yngre och skärpta riktlinjer så är regionens och Folkhälsomyndighetens inställning fortfarande den att barn inte är drivande i pandemin och att det inte är i skolmiljöer smittan sprids.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten, säger också att det är viktigt att grundskolan är öppen.

– Vi måste se helheten även under en pandemi och det är viktigt för barn att få vara i förskola och i skola, det är viktigt både på kort och lång sikt och det har en hög prioritet i det svenska samhället, säger Stephan Stenmark.

Coronaviruset i Västerbotten

Smittan sprids i hemmet och på jobbet

Stephan Stenmark menar att man inte sett någon större smittspridning i skolmiljöer utan att det är i hemmet och på arbetsplatserna de flesta smittas.

– Arbetsplatser, familjer och sociala sammanhang utanför dom man bor med, där har man den absolut största smittspridningen och definitivt två av dom tre har vi ju makt att påverka, minska risken för smitta på arbetsplatser och i sociala sammanhang, säger Stephan Stenmark.

Se mer från intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet