Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om läget i hårt drabbade Skellefteå Foto: SVT

Region Västerbotten svarar på frågor om smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter region Västerbottens presskonferens under onsdagen svarade hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa och smittskyddsläkare Stephan Stenmark på våra frågor kring corona-situationen i länet.

Se i klippet ovan vad de säger om den stora smittspridningen i Skellefteå.

Hur ser det ut till jul?

Under presskonferensen sa smittskyddsläkaren Stephan Stenmark att de skärpta råden för Västerbotten kommer att ersättas av nationella råd under julen.

Hur kommer det att se ut i jul?

– Det kommer definitivt att vara allmänna råd att förhålla sig till, det kommer att fortsätta att vara viktigt att träffa färre människor än vi normalt gör under jul- och nyårshelger, det kommer att vara viktigt att hålla fysisk distans och tänka så att man gör kloka resor etcetera, säger Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Det kommer definitivt att vara många saker att förhålla sig till, sen exakt hur de här nationella råden kommer att formuleras, det kommer att presenteras nästa vecka.

Finns det risk för inställd semester?

När statsministern pratade med vårdpersonal förra veckan lyftes en oro över utebliven semester under julledigheten på grund av den ökade smittspridningen, hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa svarar på hur det kan komma att se ut.

Vårdpersonal har uttryckt oro över sin semester under julen, vad kan du säga till dom?

– Det är ju svårt att sia, vi hoppas och tror att vi får ner smittspridningen och därmed också får ner vårdbehovet. Vi hoppas verkligen att det kommer ha effekt här under december så att vi kommer att kunna planera för semester och julledigheter men det är väldigt svårt att sia, det förändras från dag till dag, säger Brita Winsa.

Och hur har trycket sett ut på personalen?

– Personalen på många ställen har det tufft och det har ju slitit på personalen under hela året, det var jobbigt i våras, då visste vi mycket mindre om sjukdomen vilket i sig oroade många och sen har det fortsatt och tagit fart igen här i höst och det är klart att många är trötta och slitna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet