Foto: SVT.

Kopplingar mellan skjutningarna i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har anhållits misstänkta för skjutningen på Ålidhem som inträffade i november. En av dem är även misstänkt för inblandning i dödsskjutningen på Ersboda.

Det var den 12 november 2018 som en man i 20-årsåldern hittades skottskadad på Ålidhem i Umeå. Men polisen lyckades inte gripa någon misstänkt för skottlossningen. Nu, drygt fyra månader senare, har tre personer frihetsberövats och begärts anhållna misstänkta för skottlossningen.

Rubriceringen är synnerligen grov misshandel och grovt vapenbrott.

Dödsskjutning på Ersboda

– Ålidhemsskjutningen är ett ärende som vi jobbar med. För närvarande sitter ett antal personer frihetsberövade och det har hänt de senaste dagarna, säger Olle Andersson, chef vid gruppen för utredning av grova brott.

Misstänkt i bägge skjutningarna

En av de anhållna personerna som misstänks för inblandning i Ålidhemsskjutningen även är misstänkt i fallet rörande dödsskjutningen på Ersboda. Åklagaren vill inte gå in på vilka kopplingar de ser mellan de två fallen men konstaterar att det bara är en av de anhållna som är misstänkt i bägge fallen i nuläget.

Hur går utredningen framåt?

– Vi kommer hålla fler förhör under de här dagarna och senast fredag klockan 12 måste jag fatta beslut om de ska begäras häktade eller försättas på fri fot, säger Andreas Nyberg.

”Ingen frihetsberövad”

Det är drygt åtta veckor sedan dödsskjutningen på Ersboda och flera personer har suttit anhållna för att sedan försättas på fri fot. Polisen har beskrivit situationen som ”bekymmersam.”

Ser ni några kopplingar mellan de två skjutningarna?

– Det är inga kopplingar som jag kan gå in och kommentera. Vi utreder varje ärende för sig men om det finns några kopplingar kan jag inte kommentera, säger Olle Andersson.

– Men det är ingen som sitter frihetsberövad för skjutningen på Ersboda, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet