Foto: TT.

Fyra personer sköts på Ersboda – mördare kan gå fri

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer sköts under en skottlossning på Ersboda i Umeå i januari. En ung man avled av sina skador och tre personer skadades. Nu har polisens utredningen pågått i åtta veckor – och ingen person sitter frihetsberövad.

– Det är bekymmersamt, säger Olle Andersson, chef på avdelningen grova brott i polisområde Nord.

22.40 på onsdagskvällen den 23 januari larmades polis till parkeringen på bostadsområdet på Ersboda i Umeå. På plats fanns tre skottskadade män. En man i 20-årsåldern avled av sina skador, de andra fördes till sjukhus.

En tid senare uppdagades att ytterligare en person utsatts för mordförsök på parkeringen. Flera personer har varit anhållna misstänkta för mord och mordförsök.

Dödsskjutning på Ersboda

”Finns alltid en risk att ingen döms”

Idag, åtta veckor efter skjutningen, är alla släppta på fri fot. Men misstankarna kvarstår fortfarande hos samtliga.

– Det är såklart ett bekymmersamt utredningsläge när man efter såhär många veckor inte har någon frihetsberövad, säger Olle Andersson och fortsätter:

– Första dagarna är väldigt viktiga, men jag vill inte vara allt för negativ.

Finns det en risk att mördaren går fri i det här fallet?

– Det finns alltid en risk för det, det finns det i alla ärenden. Men vi kommer att arbeta hårt för att det inte ska bli så.

Olle Andersson hoppas att något vittne berättar om vad som hände på brottsplatsen.

– Vittnen och målsägandes berättelser är helt avgörande. Vi har en del vittnen som gjort iakttagelser, men det räcker inte för en fällande dom just nu.

Har en god bild över vad som hänt – men det räcker inte

Vet ni vem som gjort det?

– Vi har en skäligen misstänkt, men det räcker inte för en fällande dom. Vi har en god bild av hur det gått till, men inte tillräckligt för ett åtal.

Har ni hittat vapnet?

– Jag vill inte berätta om vilka fynd vi har gjort på grund av förundersökningssekretessen.

De personer som skadades under skjutningen har fått lämna sjukhuset. Olle Andersson vill inte berätta om dessa personer valt att samarbeta med polis eller inte.

– Vad de inblandade har sagt eller inte vill jag inte gå in på, men i den kriminella miljön är man inte alltid lika samarbetsvillig. Det försvårar självklart arbetet när de inblandade inte vill berätta hur det är, säger Andersson.

”Gör allt som står i vår makt”

Oscar Lundberg, åklagare:

– Jag vill inte svara ja eller nej på om jag tror att det här kommer att klaras upp. Men det är min förhoppning. Det är därför vi finns till, vi gör allt som står i vår makt för att komma dit.  Vi har inte avfört någon från utredningen, säger Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet