Kriminologen Christoffer Carlsson uttalar sig om Ersbodaskjutningen i Umeå. Foto: Samuel Pettersson/TT, SVT

Kriminologen Christoffer Carlsson om dödsskjutningen på Ersboda i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Läget för polisen är bekymmersamt efter dödsskjutningen på Ersboda i Umeå. Ingen person sitter frihetsberövad misstänkt för mordet och mordförsöken. Kriminologen Christoffer Carlsson tror att fallet kommer att förbli olöst.
– Bevisläget ser tunt ut, säger han.

I januari sköts fyra personer på en parkering intill ett bostadsområde på Ersboda i Umeå. En ung man dog och tre personer skadades. Totalt har sex personer frihetsberövats i fallet, men alla har släppts på fri fot, trots att misstankarna mot flera av dem kvarstår.

En av de misstänkta är en 32-årig man som tidigare suttit i fängelse för våldsbrott. Tingsrätten ansåg dock att det fanns för lite bevis för att häkta honom.

– Jag tror inte att det klarar upp det här. Bevisläget ser tunt ut, eftersom tingsrätten inte tycker det håller för häktning. Det visar att de inte har så mycket på fötterna, säger Christoffer Carlsson.

Det är relativt många skjutningar som inte leder till åtal eller fällande dom.

– Statistiskt sett ser det också ganska mörkt ut då. Den här typen av våld har ganska låg uppklarningsprocent. Det är ungefär bara 25 procent av skjutningar som klaras upp, säger Christoffer Carlsson.

”Tror inte de hittat vapnet”

Polisen har inte velat kommentera om man beslagtagit något vapen efter skjutningen.

– Jag tror inte att de har hittat något vapen. Vapen tas med från platsen och sedan gör man sig av med dem. Vapen är också den starkaste typen av bevis i de här fallen eftersom de ofta går att knyta till en person, säger Christoffer Carlsson.

Vittnen kan träda fram

Att det gått två månader sedan skjutningen försvårar läget menar kriminologen.

– När det gått lång tid är det svårt, då tenderar mycket av bevisningen som finns ha framkommit. Det skulle vara om man plötsligt får tag på ett vittne som kan hjälpa polisen att lägga pusslet. Eller om det kommer tillbaka analyssvar som stärker bevisläget, säger Christoffer Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet