Foto: SVT.

Polisen efter dödsskjutningen i Umeå: ”Finns risk för hämndaktioner”

Publicerad

Åtta veckor efter dödsskjutningen på Ersboda i Umeå sitter ingen misstänkt person frihetsberövad.

Polisen har beskrivit händelsen som en kriminell uppgörelse och menar att det finns en risk för hämndaktioner.

– Det finns alltid en risk och det är vi vaksamma på, säger Olle Andersson, chef för grova brott i Umeå.

Fyra personer blev skjutna vid en parkering vid ett bostadsområde i stadsdelen Ersboda i Umeå i januari. Totalt har sex män suttit frihetsberövade i fallet – men polisen har tvingats släppa alla misstänkta på fri fot. Flera av männen är kända av polisen sedan tidigare och är tidigare dömda för brott.

– Det finns fortfarande misstankar mot en eller flera personer. Men vi har lite för lite bevisning i dagsläget enligt tingsrätten för att ha de frihetsberövade, säger Olle Andersson.

Dödsskjutning på Ersboda

Det finns en risk för hämndaktioner efter skjutningen menar Olle Andersson.

Polisen: ”Något vi är vaksamma på”

– Det är något vi är vaksamma på. Vi tittar på olika scenarion om vad som kan hända nu. Och vad vi kan göra för att undvika olika händelser. Om vi kanske ska jobba mot någon speciell person som kanske ligger i farzonen eller om det finns vissa personer vi borde prata med. Vi arbetar både för att förebygga och för att klara upp, säger Olle Andersson.

Polisen menar dock att våldet inte ökat i kriminella kretsar i Umeå.

– Det här är en enskild händelse som utreds så. Vi har fortfarande ett bra klimat och låg brottslighet här. Det är inte något ökat våld i de här kriminella miljöerna men vi får vara vaksamma på tendenser, säger Olle Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet